2 reaktioner till “Vad odlade torparen?”

 1. Yvonne Axelsson Svara

  Hej! Jag har just hittat dina innehållsrika sidor och eftersom det var tomt här, kan jag inte låta bli att skriva lite. Hoppas du inte misstycker.
  Många slags kålväxter, kålrot, vitkål, rovor, ärtor, bönor och lök odlades nog redan innan potatisen kom till Sverige.
  Ofta blandades även blommor in i ”kålgården”. Både nyttiga, som ringblommor, och onyttiga, som luktärtor.
  Dessutom var odlingen inhägnad, eftersom djuren ofta gick ”överallt”. Inhägnaderna var höga, för att stänga ute hoppande djur och troligen gick hindren ner i jorden, så de heller inte kunde gräva sig in till godsakerna. I alla fall såg det så ut hos en del äldre släktingar i början på 50-talet. Då använde de störar och hönsnät (som lätt kunde flyttas år för år) men tidigare hade man nog höga trästaket eller gärdesgårdar. Dessa odlingslotter var fantastiskt vackra tyckte jag. Allt var frodigt och de många gröna bladen i olika former och nyanser verkade ha placerats för att också vara vackra tillsammans. Här och där växte luktärtor, ringblommor och nejlikor. Jag önskar jag själv kunde få till något i den stilen.
  Det som var ”finträdgård”, dvs det man visade besökare, var också inhägnat av samma anledning. Om man hade råd med en sådan ” onödig” plats. I alla fall var det ovanligt för ”vanligt folk” som behövde hushålla med hur man använde sina marker- vilket gällde de flesta i det här landet. Jag ser just serien Träpatronerna på SVT Play, som skildrar nödåren på slutet av 1860-talet. Man påminns om att det gällde att utnyttja alla delars bästa förutsättningar för att kunna hålla sig vid liv på de flesta småställena i landet.
  Tack för trevlig läsning!

  • Doktorn InläggsförfattareSvara

   Bra skrivet och tack, vi har bett Janne och komplettera lite med ytterligare information om vad torparen odlade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.