En kattvind är det utrymme som uppstår längst ut mot takfoten på en inredd vind. Det brukar finns en lucka eller dörr som ger tillträde.  En anledning att man byggde på det här viset, vilket var väldigt vanligt förr i tiden, kan ha varit att takhöjden var väldigt låg vid husets långsida. Genom att dela av huset på längden fick man mellan kattvindarna rum med full takhöjd. På äldre hus användes ofta kattvinden som ett kallförråd.

Den ena kattvinden före arbetet med att täta och isolera utrymmet för att kunna användas för förvaring och annat. I detta tillstånd var kattvinden ett perfekt utrymme för fladdermöss, möss, getingbon och annat oknytt.

Om du har ett gammalt hus med kattvind så kan du med fördel utnyttja detta utrymme för förvaring eller ett extra sovrum om takhöjden tillåter istället för att låta det stå outnyttjat. Speciellt i mindre torp kan denna yta vara ovärderlig som alternativ till att bygga ut fastigheten. Det finns många exempel på vad man kan använda en kattvind till på internet. Men innan du kan genomföra dina idéer så måste du nog skalskydda utrymmet mot t ex möss och fladdermöss som trivs väldigt bra i sådana utrymmen.  Ofta är det timmerstommen som utgör väggytor mot utsidan och det finns sannolikt en mängd håligheter där skadedjur kan ta sig in och förstöra innehållet i kattvinden. Se till att täta och skydda, gärna med finmaskigt aliminiumnät för att göra det så svårt som möjligt för gnagare och liknande.

Kattvinden som tidigare mest fungerat som boplats för fladdermöss har nu isolerats med träfiberisolering och panelats i tak och mot ytterväggen. El och belysning möjliggör att använda utrymmet som ett extra sovrum vid behov och inte bara för förvaring eller liknande.

Det kan också i samband med att t ex sätta panel vara klokt att isolera tak och vägg för att kunna utnyttja utrymmet även på vintern, speciellt om man överväger att öppna upp kattvinden mot anslutande rum. Kattvindar kan också vara bra ställen att dra elledningar för fasta elinstallationer som t ex eluttag i anslutande rum samt om man vill undvika en massa elledningar kors och tvärs i ett gammalt hus.

Storleken på kattvind beror på huskonstruktionen och har man tur så går det att stå något så när raklång längs långsidan. Dörrar in till kattvindar är ofta igensatta och det kan ibland vara svårt att hitta dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.