Fladdermöss är verkligen inte ett skadedjur på samma sätt som t ex möss eller rådjur kan vara utan tvärtom så gör de mycket stor nytta genom att äta upp skadeinsekter i våra trädgårdar. En fladdermus kan äta upp till 4000-7000 myggor på en natt. Fladdermössen behöver håligheter att vistas i på dagarna, men också för övervintring samt en plats att föda sina ungar i. Helst söker sig fladdermöss till naturliga håligheter, bland annat i träd, men också till bostadshus och andra byggnader. Moderna hus är idag ofta hermetiskt tillslutna, men äldre trähus med håligheter lite här och var passar perfekt som bo för fladdermöss. Detta kan ställa till problem för oss med gamla hus om de boar in sig på fel ställen.

Alla fladdermöss är dock fredade enligt 3§ jaktlagen och fridlysta enligt Artskyddsförordningens fridlysningsbestämmelser, vilket innebär att alla ingrepp i naturen eller förändringar som kan tänkas påverka fladdermöss måste utredas.

Har ni problem med fladdermöss i ert hus eller ska bygga om? Kontakta Naturvårdsverket, länsstyrelsen eller närmaste kommunekolog.

Ett tips om du har problem med fladdermöss i ditt hus är att sätta upp fladdermus holkar i närheten av huset och hoppas att fladdermössen flyttar dit istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.