Om att renovera köket i ett modernt hus eller lägenhet kan ställa till huvudbry så är det ingenting mot att renovera ett litet torparkök. De flesta torparkök är förhållandevis små och har flera fönster, dörröppningar samt antagligen en vedspis som gör det svårt att få till det där moderna dröm köket med öppen planlösning och köksö. Varför man nu skulle vilja ha det i ett gammalt torp?

Det lilla torp köket är ca 6 kvm med två fönster, två dörrar och en vedspis. På 1950-talet moderniserades det gamla torpköket och vatten drogs in.

Det största problemet förutom väggyta att bygga köket mot i gamla hus är att inget är rakt eller har samma mått – allt är lite snett och vint. Det ena fönsterfodret kanske är 96 cm från golvet och det andra 102 cm. Takhöjden i ena hörnet av rummet är 202 cm och i mitten 197 cm. Förr var det inga problem, snickaren löste det genom att snickra köket på plats efter förutsättningarna.

Vedspis och dörr till vardagsrum tar upp ena sidan och omöjliggör denna sida för det nya köket. Men vem kan klaga på en superfin vedspis och en bakugn att göra pizza i!

Dock behöver det inte betyda att man ska behöva leva som på 1700-1800 talet bara för att man har ett torp och det går faktiskt att få till ett vettigt kök med modern standard utan att behöva förstöra det gamla.

För oss var det inte acceptabelt att ta bort/sätta för dörrar eller fönster, vilket avsevärt komplicerat vårt köksprojekt.

En sak som vi kom på efter många år är att om man t ex har ett skafferi eller liknande under trappen i anslutning till köket så kan man bygga in kylskåpet under den ifrån köket. På så sätt så frigör man i alla fall kyl/frys från ekvationen.

Vi sågade ut en öppning i väggen mot trapphuset för att få plats med en stor kyl, med frysfack. Tyvärr fick vi inte plats med en separat frys, men man kan inte få allt när man renoverar gamla hus. Utrymmet under trappen var allt för litet och trångt för att fylla någon större funktion som skafferi eller för förvaring.

Så till slut i samband med vår totalrenovering av torpet invändigt så fick vi äntligen chansen att ta tag i köket och började med att ta bort det gamla köket. Fint 50-tals kök men inget vi var så pigga på så det har vi nu i förvaring, kanske kommer till användning någon annanstans eller så är det någon som vill ha det.

Tacka gudarna, när vi plockade bort det gamla köket så visade det sig att de hade satt igen det gamla skafferiet i processen! Det underlättar verkligen förvaringsfrågan i det lilla köket.

Var beredd på många överraskningar när du börjar renovera ditt kök, förhoppningsvis positiva som ovan. Men bli inte missmodig om du stöter på allvarliga problem som rötskador eller liknade. Det är precis som med sjukdomar, bättre att upptäcka dem innan det är för sent.

Köket är nu klart efter att det gamla köket tagits bort. Taket har skrapats och målats med vit linoljefärg, pärlsponten har skrapats samt kompletterats i hörnet där det antagligen stått någon platsbyggt skåp och målats med grön linoljefärg. Fönsterfoder och dörrfoder skrapats och målats med grå linoljefärg.

Golvet i köket målades med diagonala rutor för att ge det lilla köket ett bredare intryck. Se nedan hur vi gick tillväga:

Måla golvet rutigt

Det var nödvändigt i alla fall för oss att få bort allt för att kunna hitta den optimala lösningen. I över 10 år har vi funderat och räknat på hur vi skulle kunna optimera vårt lilla torp kök utan att göra avkall på husets själ och karaktär.

Vårt nya kök från Snêk har anlänt och nu är det bara att börja packa upp.

Vi har använt mer eller mindre alla köksdesignsverktyg som finns på marknaden, men de är inte gjorda för ett över 200 år gammalt hus där inget är rakt eller enhetligt. Vi insåg tidigt att ett standardkök aldrig skulle bli bra och lyckades aldrig få någon att vilja ta jobbet att platsbygga ett kök på ett torp långt ut i skogen.

Att sätta ihop de olika modulerna var lite pyssligt men gick till slut, men har vi räknat rätt, kommer varmvattenberedaren att få plats? Om det är något som är viktigt så är det att räkna rätt, räkna igen och igen gärna på millimetern om ni vill få det så bra som det kan bli!

Men så av en slump så hittade vi en ny kökstillverkare som heter Snêk som kunde tillverka ett kök i massiv furu och som hade ett verktyg som i alla fall var mer responsivt än de andra vi arbetat med. Med det sagt så pratar vi om centimetrar för att att få till det så det var viktigt att kunna diskutera fram bra lösningar tillsammans.

De massiva lådorna med laxstjärtar är anpassade för mjukstängning.

Det tog ett par vändor fram och tillbaka med köksleverantören innan vi landade i en beställning. De var mycket lyhörda och flexibla vilket är en förutsättning för att få till ett bra resultat i gamla hus. Som exempel kan nämnas att det minsta måttet som det går att jobba med i ett ikea kök är 30 cm, vårt minsta mått var 2 cm. Vi hade inte kunnat få till resultatet nedan med större marginal.

Köket börjar ta form, modulerna passar men det är på gränsen och lite snickarfix krävs för att få till det. Notera att bänkskivan går ut över fönsterfodren, vi var tvungna att kapa lite på bänkskivan för att få plats med den innanför.

När köksmodulerna är på plats så som man vill ha det är det dags att ta tag i ramverket och se till att det passar som det ska innan man börjar måla det.

Vi valde att måla ramverket i samma färg som väggarna i köket. Som vanligt när man arbetar med linoljefärg så blir det mycket målande, men vilken skillnad mot moderna färger.

När det är dags för det mest skrämmande momentet så gäller det återigen att ha tungan rätt i mun och räkna rätt. Att såga ut för diskho och spishäll, här vill man inte göra fel och såga för mycket. Om du är osäker så är det bättre att såga för lite och måtta igen för att vara säker på att inte förstöra bänkskivan.

Man brukar säga att man ska såga från undersidan på bänkskivan för att det inte ska frasa sönder i spåret, men om du har en bra sticksåg och rätt blad så är det mycket lättare måtta in öppningarna och sedan såga från ovansidan – speciellt om materialet är massivt trä och inte något halvfabrikat.

Om sågandet gått bra och man inte behöver köpa en ny så är det dags att foga ihop bänkskivan så den sedan kan monteras på ramverket.

Lägg bänkskivan på ett plant underlag, se till att ha något som verkligen är 100% horisontellt för att vara säker. Skruva fast passbitar på undersidan för att hålla bänkskivan på plats på när limmet torkar och efter. Säkerställ att de pass bitar som ska sitta kvar inte tar emot någonstans när bänkskivan ska läggas tillbaka på ramverket.

Innan köket kan fixeras på plats och bänkskivan monteras så måste el och vatten dras och när det väl är gjort så är det inte okomplicerat att ändra på något om det blivit fel. Så återigen, mät och räkna, man vill ju inte behöva ta isär allt för att kökslådorna inte går att stänga. Man behöver inte vara snickare eller köksmontör för att montera kök som det här, men att göra det i gamla hus där inget är rakt, jämnt eller enhetligt ställer höga krav på noggrannhet om det ska bli bra.

Vi valde en hylla över köksbänken istället för överskåp för att slippa den där klumpiga känslan som det ger, speciellt i ett litet kök.

Det sista momentet som kräver en hel del tankekraft, noggrannhet och tålamod i gamla hus är att få köksbänken vågrät så att äggen inte rullar ned på golvet när man lägger dem på köksbänken. Här går det inte att använda ett litet vattenpass då det kan skilja på flera grader över hela bänkskivans längd. Det krävs ett väldigt långt vattenpass eller något annat som man är säker på är helt vågrätt. Säkerställ också att vattenpasset verkligen är kalibrerat innan det används.

Bänkskivan är på plats och allt är på plats förutom inbyggnadsugnen som var trasig vid leverans. Då hyllan är rätt djup så fungerade det inte med belysning på vägg eller tak så vi byggde in den under hyllan och satte en liten list för att dölja den.

Till slut blev det klart och vi är nöjda med slutresultatet. Vi kan inte se att vi hade kunnat göra det på något annat sätt utan att inverka på husets själ, omöjligt för en byggnadsvårdare, och vi hade inte kunnat göra det bättre än det blev. Efter över 10 års funderingar och planering så kan vi äntligen njuta av laga mat på torpet!

Så här blev slutresultatet med kylskåpet inbyggt under trappen. Det hade aldrig fått plats i hörnet utan att ha stått för fönstret och hade inte gjort det möjligt att ha elementet under det fönstret.

Att få in diskho, ugn, häll och vettigt med förvaring är inte lätt på drygt 2×1 meter. Vi valde en 30 cm spishäll för att maximera arbetsytan, hur ofta använder man 3 plattor och i så fall kan vi använda vedspisen. Då köket inte är byggt framför något av fönstren så kunde vi ta i med arbetshöjden som är 90 cm och slippa det värsta som finns i gamla hus, när köksbänken sticker upp ovanför fönsterkarmen. En sittbänk ska byggas under fönstret som också ska fungera som någon form av förvaringslösning.

14 reaktioner till “Renovera kök”

  1. Ulrika Svara

    Vilken färgkod är köket målat i? Dvs den gröna färgen.

    Tusen tack!

    Mvh
    Ulrika

    • Doktorn InläggsförfattareSvara

      Hej Ulrika,
      Ledsen för sent svar, men det var lite svårt att hitta den bland alla färgburkar. Underbar färg, hoppas att det bli bra!

      S4005-G50Y

      Vi kan starkt rekommendera EOC:s invändiga halvblanka…

  2. Jerker Svara

    Hej. Kul att läsa om er köksrenovering. När jag tittade på bilderna lade jag märke till era fönster och dörrfoder. Var har ni köpt dom? Vi letar efter lämpliga till vårt torp i Östergötland och kanske kan just er modell vara intressant för oss. Med förhoppning om positivt svar.

    • Doktorn InläggsförfattareSvara

      Hej Jerker,
      Dörr och fönsterfodren är original fodren förutom i köket som gjordes om på 50-talet och fönstret vi tog upp i vardagsrummet. Det var inte helt lätt att hitta någon som kunde hjälpa oss att göra nya med samma profil och det slutade med att vi var tvungna att göra ett eget stål för att få samma profil. Vi fick hjälp med det av en lokal ”riktig” snickarverkstad så om du har någon sådan i närheten så är vår rekommendation att du kontaktar dem. De har säkert en massa gamla stål med alla möjliga profiler som ni kan välja ibland. Det var ju så förr att att nästan allt producerades lokalt så de lokala variationerna är stora, vilket gör det nästintill omöjligt att gå till byggvaruhuset eller ens ut på internet för att hitta det man vill ha.

      Lycka till!

  3. Jerker Axelsson Svara

    Hej. Fint att följa ert köksbygge. Vi har ett torp i Östergötland och letar fönster och dörrfoder. Era foder ser väldigt fin ut. Vart har ni hittat dom?

    • Doktorn InläggsförfattareSvara

      Hej Jerker,
      Dörr och fönsterfodren är original fodren förutom i köket som gjordes om på 50-talet och fönstret vi tog upp i vardagsrummet. Det var inte helt lätt att hitta någon som kunde hjälpa oss att göra nya med samma profil och det slutade med att vi var tvungna att göra ett eget stål för att få samma profil. Vi fick hjälp med det av en lokal ”riktig” snickarverkstad så om du har någon sådan i närheten så är vår rekommendation att du kontaktar dem. De har säkert en massa gamla stål med alla möjliga profiler som ni kan välja ibland. Det var ju så förr att att nästan allt producerades lokalt så de lokala variationerna är stora, vilket gör det nästintill omöjligt att gå till byggvaruhuset eller ens ut på internet för att hitta det man vill ha.

      Lycka till!

  4. Ninan Svara

    Hej! Vilken fin sida och bra tips. Vi står inför problemet köksfläkt. Ser att ni inte har nån. Hur funkar det? Vi har bara 2 meter till tak och vill helst inte ha en skåpsfläkt. Men en vägghängd måste vi kapa och det ser nog inte klokt ut. Har ni några råd?

    • Doktorn InläggsförfattareSvara

      Tack!

      Det fungerar bra. Vi kunde inte heller hitta någon vettig lösning med fläkt som inte skulle förstöra känslan i köket. Det finns hällar med inbyggd fläkt som vi övervägde ett tag, men vi prioriterade arbetsytan istället. Vi upplever inga direkta problem med matos när vi lagar mat, men det är kanske inte är så konstigt i ett självventilerande hus. Taket är målat med linoljefärg och vi har inte märkt av att det börjat flagna, men vi är lite försiktiga med att låta det stå och koka för fullt längre perioder…

  5. Anonym Svara

    Hej.

    Vilket underbart litet kök Ni fick till,
    och vilket fint jobb Ni har lagt ner.

    Hälsningar
    Urtorparn

    • Doktorn InläggsförfattareSvara

      Stort tack, det var inte lätt men vi hoppas att vår golgata vandring kan leda till att fler inte bara river ner och gör om utan istället respekterar förutsättningarna och försöker hitta en bra lösning som inte förstör vårt kulturarv!

  6. Sofia Svara

    Hejsan! Vilket fint litet kök ni fått till, jag undrar var ni fått tag på den vackra bänkskivan?
    Med vänlig hälsning, Sofia

  7. M Svara

    Hej Sofia
    Tack! Köket var svårt att få till då vårt lilla kök har två dörrar, två fönster samt en vedspis. Bänkskivan är från Snek i furu den har vi sedan behandlat med parafinolja. Mvh M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.