Av Janne Karlsson

Nu har den tid kommit som Elmer Diktonius beskriver så här:  

Jag famnar dig, du röda höst,
jag älskar dig, du bistra tid,
ej skapt för smek, men nappatag:
en käresta för mogna män.

Men varför är hösten så färggrann? Bladens ganska enhetliga grönska har bytts ut mot flera olika nyanser av gult och rött, för att till sist bli bruna och falla av. Och varför har bladen färg över huvud taget?

Vi börjar med sista frågan. Bladen är gröna och gula gröna eftersom de innehåller olika färgämnen: klorofyller och karotenoider.  Klorofyll är grönt eftersom det fångar in rött och blått ljus, men inte grönt ljus. Då förstår man att karotenoider inte fångar in gult ljus utan framförallt blått ljus. Klorofyller och karotenoider fångar in ljusenergin i det röda och det blå ljuset. Den ljusenergin använder de för att framställa energi  främst i form av socker. Växterna omvandlar solljus till energi som också alla andra levande organismer använder för att leva.  Den processen kallas fotosyntes. Man kan säga att eftersom växternas blad innehåller gröna klorofyller och gula karotenoider så kan vi leva här på jorden.

Bladen blir gula på hösten eftersom klorofyllet försvinner från bladen. Bladen är både gula och gröna under sommaren, men den gröna färgen döljer den gula färgen. När hösten kommer framträder den gula färgen.

Klorofyllen försvinner på hösten eftersom de innehåller de biologiskt dyrbara grundämnena: kväve och magnesium. Växten sönderdelar klorofyll i sina beståndsdelar och sparar kvävet och magnesiumet över vintern, innan de fäller bladen. Karotenoiderna innehåller bara kol, väte och ibland syre, som är biologiskt billiga grundämnen. Därför behålls karotenoiderna även under hösten, vilket innebär att bladen kan fortsätta med fotosyntesen om än mindre effektivt.

Men varför blir bladen röda? När dagarna är soliga men kalla bildas ämnen som kallas antocyaniner. Under de kalla höstdagarna förmår bladen inte att bilda socker utan då bildas antocyaniner i stället. Antocyaninerna, som är så kallade antioxidanter, skyddar bladen mot skadliga ämnen.

Klorofyller och karotenoider är fettlösliga ämnen som sitter instuckna i kloroplasternas feta inre membraner. Kloroplasterna är de delar i växternas blad som sköter fotosyntesen. Antocyaniner är vattenlösliga ämnen som finns i bladens vakuoler.

En reaktion till “Varför blir bladen gula och röda på hösten?”

  1. Anonym Svara

    Men är det tiden som bestämmer eller kylan.
    Det har inte varit minusgrader ännu men ändå gulnar bladen.
    // Leif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.