Torka ved

Innan man staplar veden i vedboden så bör man torka veden. Detta görs genom att stapla den så löst som möjligt ute så att sol och vind kommer in från alla sidor. Det spelar ingen roll hur man lägger dem så länge det är stabilt och luftas väl. Det gör inget om vedstapeln ligger på en pall eller liknande och med ett plåttak som skydd mot regn. Undvik plast eller presenning. Åsikterna går isär när det gäller hur lång tid det tar för kluven ved att torka, men försök visar att vedklabbar på 30-40 cm kan torka på 2 månader under optimala förhållanden, t ex huggits sen vinter eller tidig vår och sedan fått torka på en plats med mycket vind och sol. När veden är torr flyttas den till vedboden där den kan staplas tätt för att spara utrymme

Göra upp en bra eld

Börja med smala vedstickor och tidningspapper för att få igång elden och lägg sedan på allt tjockare vedstickor/vedklabbar. Att elden får ordentligt med syre är en förutsättning så i början måste man låta luckan till kaminen vara öppen. Se sedan till att elden brinner intensivt, vilket är mest effektivt och ger lägst utsläpp. Iaktta skorstenen, när veden brinner bra avtar röken och är veden ordentligt torr kommer bara lite vitt töcken ur skorstenen. Kommer svart rök ut ur skorstenen så indikerar det att veden är fuktig. Fuktig ved ger en lägre förbränningstemperatur som leder till ökad avsättning av sot och tjära i skorstenen vilket kan leda till soteld(skorstensbrand).

Vedsorter

Brännvärde, täthet, är ett mått på hur tätvuxet ett träslag är. Två olika träslag kan ha olika brännvärde även om de har lika stor volym. Hårdare träslag som ek och bok, ger mer värme eftersom de har högre täthet. Brännvärde mäts i kilo per kubikmeter.

Ek – Mycket hårt och segt träslag med ett brännvärde som tillhör de högsta bland de naturliga träslagen, exceptionellt bra som ved. En ek kan bli upp till 200 år gammal.
Brännvärde/Täthet: 550 kg per kubikmeter

Björk – 68% av Sveriges lövskogar utgörs av björk. Behövs sälla kvistas och varken barr eller kåda fastnar på händerna. Träet sprätter inte runt glöd vid eldning. Björk fattar eld snabbt om den är torr, men man behöver torka den tidigt efter avverkning.
Brännvärde/Täthet: 500 kg per kubikmeter

Tall – Ljuset som tall avger när den brinner är mycket starkt och det är därför tacksamt att elda tall i en eldstad för att skapa ljus. Låt tallen torka ordentligt innan du eldar med den då otorkad tall är mycket svårt att få fyr på-
Brännvärde/Täthet: 440 kg per kubikmeter(varierar mycket)

Asp – Växer snabbt och sprider sig genom rotskott. Passar bäst till tändved då träet lätt kan delas jämnt och brinner stadigt. Lågt brännvärde men förr la man aspstickor i eldstaden innan man gick till bädds och hade då glöd kvar morgonen efter.
Brännvärde/Täthet: 400 kg per kubikmeter

Gran – Ger snabbt hög värme vilket gör träslaget extra effektivt vid uppvärmning av ett nedkylt hus. Gran sprätter dock mycket och det är därför rekommenderat att elda med gran i eldstäder med slutna luckor.
Brännvärde/Täthet: 380 kg per kubikmeter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.