Att renovera gamla fönster är ett mycket tidskrävande arbete och kan få den mest inbitne torpare att känna en viss uppgivenhet om alla fönster renoveras samma säsong. Med tanke på den korta säsongen på våra breddgrader så kan det nog vara klokt att ta det i omgångar säg hälften av fönstren en sommar och resten nästa.

Men med tanke på att renovera ett fönsterpar hos en professionell fönsterhantverkare kostar ca. 6 000-8 000 kr/fönsterparet(3 000-4 000 kr med rotavdrag) så kan det finnas ekonomiska incitament för den med liten renoveringsbudget. Arbetet innehåller dock många roliga moment och som vanligt så höjer tillfredställandet av att ha gjort det själv hela upplevelsen och intrycket, i alla fall för dig själv.

Hur vet man om man behöver renovera sina fönster

Det finns tre anledningar att renovera sina gamla fönster. Den ena och kanske mest uppenbara för de flesta är att fönstren inte längre ser så roliga ut av olika anledningar. Det kan vara att färgen har släppt och flagnar eller så har alla de lager av dåliga färger som målats på fönstren genom åren fått dessa att växa ihop med huset. Den andra anledningen är att kittet inte längre sluter tätt mot glaset och börjar släppa och det är dags för omkittning. Det är ofta så att båda dessa anledningar gäller samtidigt och förstärker behovet av en fönsterrenovering.

gammalt fönster

Den tredje anledningen är rutor på fönstren är trasiga och behövs bytas ut. Om huset är byggt före 1930 så har dina fönster med stor sannoliket munblåst glas. Är ditt hus byggt efter 1930 men före 1970 så bör du ha valsat glas i bågarna.

Att renovera fönstren innebär också att man bör renovera sina fönsterkarmar. Ett nästa lika omfattande arbete som arbetet med fönsterbågarna, glöm inte det i din planering.

Plocka ut fönsterbågarna

Det första man måste göra är att plocka ut fönsterbågarna ur fönsterkarmen något som inte alltid är så enkelt på gamla hus speciellt om de är fastspikade vilket är vanligt. Förr så var det ofta bara vissa av fönstren som gick att öppna och hade gångjärn.

Börja med att försöka hitta alla gamla rostiga spikar under den gamla färgen och dra försiktigt ut dem. Dessa spikar kan sitta väldigt hårt och ofta finns det inte mycket kvar av spikhuvudet och i värsta fall så får man spika in spiken om den inte går att få loss. En bra tång och ett mini bräckjärn underlättar för denna aktivitet. Var speciellt försiktig om du står på stege och drar med tång.

När alla spikar är borttagna är det dags att plocka ut fönsterbågarna. Fönsterbågen sitter ofta fast trots att spikarna är bort på grund av gammal färg mellan fönsterkarm och fönsterbåge eller för att huset satt sig genom åren. Färgen tar man bort med hjälp av varmluftspistol eller speedheater. Om huset satt sig så får man försiktigt trycka på fönsterbågen från insidan, tryck ej på glaset, och i värsta fall försöka bända ut fönstret – återigen från insidan. Försök att få en glipa mellan fönsterkarm och båge och bänd sedan med något smalt och brett, t ex en flasköppnare med handtag. Undvik kofot och liknande då du sannolikt kommer att skada både karm och båge.

Skrapa bort kittet

För att kunna ta bort fönsterglasen och sedan renovera fönsterbågen så måste man skrapa bort kittet och för att kunna göra det så måste man värma upp det. Till det använder man en kittlampa som värmer upp kittet utan att glaset spricker. En kittlampa använder infraröd strålning för att värma upp kittfalsen utan att värma upp omgivningen särskilt mycket. Eventuell strålning på glaset släpps igenom och skapar inte de värmespänningar som exempelvis en värmepistol ger. Använder man en varmluftspistol för att värma upp killfalsen är det stor risk att glaset spricket när det värms upp. Även en speedheater använder IR-strålning och går att använda istället för en kittlampa.

kittlampa

Vissa fönsterrenoverare har utvecklat en fiffig metod där de har en stor låda som de lägger fönsterbågarna i. Sedan värms lådan upp till mer än 100 grader med hjälp av t ex varmluftpistoler. När bågen sedan är tillräckligt varm så tas bågen ut och kittet kan relativt enkelt skrapas bort, ibland behövs en kittlampa användas för få bort allt. När kittet är bortskrapat och glasen bortplockade så tar man nästa fönster. I en typisk låda får man plats med en 7-8 bågar beroende på storlek. Om du kan få tillgång till en sådan låda för dina fönster så kommer du att spara mycket tid.  

Inför en en ommålning av fönsterbågarna så ta först ur glasen, annars kan de spricka. För att sedan få bort den gamla färgen så använder du med fördel en speedheater som tar bort färg och kitt samtidigt utan att bränna träet vid korrekt användande. Det går självklart med en värmepistol men det kommer att ta mycket längre tid. Du får också i de flesta fall räkna med en hel del skrapande får att få bågarna trärena och redo för ny färg.

2 reaktioner till “Renovera gamla fönster”

  1. Hosting Svara

    Se till att njuta av torpet! Det ar viktigt att ni inte bara renoverar hela tiden utan ocksa tar fikastunder i bersan, gor cykelutflykter till sjon och lyssnar pa Sommarpratarna i hangmattan. Det gor inget om det tar tid att renovera for det kommer aldrig att bli helt perfekt. Och det ar ju anda det som ar charmen med gamla torp!

  2. Doktorn InläggsförfattareSvara

    Ledsen för sent svar, vi har spenderat de senaste 4 åren med att renovera 🙂

    Det är så sant som det är sagt och håller med till fullo! Men att ta hand om våra gamla hus och egendomar så att framtida generationer kan njuta av dem är ett kulturhistoriskt ansvar. Allting behöver underhåll för att kunna bestå så att ta hand om sitt gamla torp är viktigt, det betyder dock inte att man ska kunna njuta av sitt torp och ha det härligt när man inte pysslar.

    PS. Håller med om att det inte går att få det perfekt men det går att få det väldigt nära och vilken skillnad det blir!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.