Att måla ett golv rutigt är inte speciellt svårt, men det tar lång tid om man vill använda linoljefärg eller någon annan färg som tar lång tid att torka. Därför väljer sannolikt de flesta bort detta alternativ då det är svårt att vara utan sitt kök i ett par veckor. Men om man har möjlighet att måla med en byggnadsvårdsmässig färg så får man ett vackert och slitstarkt golv som förhöjer känslan i rummet.

Börja med att tvätta golvet ordentligt så att det är så rent som det går att få det, skura det gärna med såpa först och sedan målartvätt för att få det helt rent.

Man börjar med att måla hela golvet med den ljusare av de två kulörer man valt.

Sedan är det dags att ta ut den absoluta mittpunkten i rummet, vilket i bland kan vara svårt i gamla hus då de inte alltid är kvadratiska eller rektangulära. Ett enkelt sätt att göra detta är att spänna snören i hörnen och där dessa möts i mitten är startpunkten. Bestämt storlek på rutor och gör med fördel en mall i hårdpapp eller liknande som kan användas för att med en tunn blyertspenna rita rutor från mitten och ut i rummet.

Mallen har applicerats på golvet och rutmönstret ritats. Nu är det dags att börja tejpa, se till att du har en bra tejp och att den sitter ordentligt mot golvet. På så sätt så minimerar du att färgen rinner ”under” i den ljusa kulörens rutor.

När golvet är färdigtejpat så är det bara att börja måla med den mörkare kulören. Tänk till när du börjar så att du inte målar in dig i ett hörn eller målar in mobiltelefon, bilnycklar eller dylikt. Företrädesvis börjar man i ett hörn längst bort från tilltänkt utgång.

Golvet är färdig tejpat och den mörka kulören har fått en första strykning. Nackdelen med att måla med en färg som torkar långsamt är att man inte kan ta bort tejpen direkt då golvet antagligen behöver strykas en eller två gånger till. Därför viktigt att man tejpat med en bra tejp och målar försiktigt längs rutkanterna gärna med en lite mindre pensel.

En viktig sak att fundera på innan man börjar måla är att bestämma om man vill ha horisontella eller diagonala rutor. Horisontella rutor ger rummet ett smalare intryck och diagonala rutor ger rummet ett bredare intryck.

Golvet är nu färdigmålat, tejpen borttagen och om någon dag eller två när färgen torkat så kan man gå som vanligt i det.

En reaktion till “Måla golvet rutigt”

  1. Marie Edström Svara

    Kommer att måla golvet i köket i vårt nyrenoverade ca 200 åriga timmerhus,läser allt pm detta nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.