Att måla med linoljefärg innebär en mycket större arbetsinsats än att måla med moderna färger då du i de flesta fall måste stryka ytan minst 3-4 gånger, 1 gång med linoljeimpregnering och 3 gånger med linoljefärg. Varför gör man då detta, jo för att det jämförelsevis blir magnitudskillnad i resultat. Linoljefärgen tränger in i träet och ger ytan en levande känsla som inte går att emulera med moderna färger. Lägg till detta att en korrekt utförd linoljemålning håller i upp till 20-25 år samt att det efter denna period bara är att måla över, se nedan, så går det inte annat än att rekommendera denna århundraden gamla metod.

Verktyg:

Använd gärna penslar med äkta svinborst, viktigt med en styv borst. Vilken typ av form på penseln beror på vad du ska stryka, lite olika typer som breda, ovala och runda kommer alltid till användning om du målar med linoljefärg.

Föreberedelse:

Om ytan som ska målas tidigare målats med linoljefärg så tvätta vid behov av ytan med vatten samt en liten skvätt diskmedel och slipa sedan lätt med sandpapper för en jämn yta. Om det är nytt trä kan du lägga shellack på kvisthål, det kan dock bli fint med linoljefärg på kvisthål speciellt utvändigt.

Måla:

Linoljefärg ska målas mycket tunt med endast lite färg på penseln så det är viktigt att bara doppa den yttersta delen av penseln i färgen. Stryk färgen med hårt penseltryck först i träets längdriktning och därefter kors och tvärs. Avsluta med att slätstryka med lätt hand i träets längdriktning

Torktid:

Det största problemet med att måla med linoljefärg är den långa torktiden, minst 24 timmar även under de bästa av förutsättningar – mer än 15 grader varmt, låg luftfuktighet och ingen risk för dagg eller frost. Om färgen klibbar det minsta så rekommenderas man att vänta ytterligare ett dygn. Undvik också helst direkt solljus under en längre period då det kan leda till ett flammigt resultat.

1:a strykningen:

Efter första strykningen ser färglagret laserad och matt ut, färgen täcker inte.

2:a strykningen:

Efter andra strykningen kan man fortfarande ana träet genom färgen men man kan uppleva glansskillnader speciellt vid kvistarna.

3:e strykningen

Det är först vid den tredje strykningen som färgen täcker helt beroende på vilken kulör man använt samt hur tunt färgen är struken.

Efteråt:

För att få en extra fin yta kan man putsa lätt med ett väldigt fint sandpapper mellan varje strykning, obs. säkerställ att färgen verkligen torkat innan.

Förutsatt att man målar tunt så ger linoljefärg så tunna lager att det går att måla många gånger eller bättra på ytan att få ett sämre resultat. Om färgen målas för tjocks så blir penseldragen tydliga, ytan flammig och torktiden ökar dramatiskt. Färgen blir inte heller lika tålig och nöter lättare.

Rengöring:

Bästa sättet att rengöra en pensel är att tvätta den ordentligt i koncentrerad såpa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.