Hugelkultur

Hugelkultur är ett tyskt ord och betyder hög-odling eller kull-odling. Ett sätt att odla som använts i Tyskland och Östeuropa i hundratals år. I Sverige kallas denna typ av odling ofta för hugelbädd.

Hugelkultur är en komposteringsprocess som uppstår i upphöjda odlingsbäddar byggda på gamla ruttnande trästockar och annat komposterbart material som grenar, bark och barr etc. Processen förbättrar jordens bördighet, vätskeansamling och jorduppvärmning vilket gynnar plantor odlade på sådana högar.

Fördelarna med denna typ av odling är många bla:

  • Den gradvisa nedbrytningen av stockar och grenar är en konstant källa av näringsämnen för växterna
  • Det komposterande träet genererar värme vilket förlänger växtsäsongen och vad man med fördel kan odla
  • Jordluftning ökar när stockar och grenar bryts ned och man behöver därför inte lufta jorden självmed grep eller liknande
  • Stockarna och grenarna fungerar som en svamp och binder regnvatten som sedan släpps ut vid torrare perioder. Det kan vara så att du aldrig behöver vattna högen igen.
  • Binder kol i jorden

 Så gör man

Gräv ut marken en 5-10 cm djup där du tänkt ha din hugelkultur, spara jorden den ska du senare täcka hugelkulturen med. Ta sedan dina stockar som du tänkt använda och såga dem så att de är ungefär lika långa och gör ett första lager med stockar bredvid varandra i hålet. Fyll sedan mellanrummet mellan stockarna med grenar, bark, barr och flis. När ytan är hyfsat jämn så lägger du på ett andra lager med stock, tänk pyramid och börja det andra lagret en stock in från kanten, och fyller sedan återigen med grenar, bark, barr och flis.

Hugel1

Hur många lager stock du lägger beror lite på hur stora stockarna är och hur djupt du grävt hålet, men tänk på att högen inte får bli för hög för då blir det svårt att odla på sidorna och toppytan blir för liten. Tre lager stock brukar vara lagom.

Hugel2

När du är klar med det tredje lagret stock och fyllt igen med grenar etc. så tar du jorden som du fick över när du grävde hålet och täcker hugelkulturen med detta. Denna jord kommer antagligen inte att räcka och du kommer att få komplettera med annan jord. Jordlagret bör vara ett par cm djupt om du vill kunna börja odla direkt.

Hugel3

8 reaktioner till “Hugelkultur”

  1. Pingback: Utökade odlingsytor: ett par olika sätt | Ebbarp. Tjörnarp. Paradiset.

  2. Doktorn InläggsförfattareSvara

    Djupet har egentligen ingen betydelse utan är mer för att hålla hugelkulturen stabil och på plats. Du odlar på jordlagret som ligger ovanpå stockarna.

  3. Titti Edfelt Svara

    Hej , du menar säkert att sådjupet behöver vara ett par decimeter djupt och inte cm? Jag håller just nu på och jobbar med vår första hugelbädd. Mvh Titti

    • Doktorn InläggsförfattareSvara

      Hej, tanken med Hugelkultur om vi förstått det rätt är att man odlar växter som inte är så rotdjupa som t ex bärväxter, kryddor och liknande. Potatis och liknande sätter man sedan när hugelkulturen komposterat klart och mer eller mindre kollapsat efter ett par år. Om du lägger på för mycket jord för att få ett par decimeters sådjup så kommer jorden bara rinna av när det regnar om du inte gör jättestora Hugelkulturer 🙂

  4. Pingback: Vecka 19 – Getingedalens gröna

  5. Oscar Gomez Denis Svara

    Pyramiden skall inte vara hög. Kanske 1 meter. Vi har gjort en hugelmur utan att gräva ner stockarna. Vi hoppas på samma resultat. Längre fram i tiden kan jag skriva om resultatet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.