Det finns i Sverige tre olika musarter som kan påträffas inomhus, husmus samt större och mindre skogsmus. Den art som främst finns i våra hem är husmusen. Skillnaden på husmus och skogsmöss är främst att husmusen är gråare, har mindre ögon och större öron.

Möss kan leva utomhus under sommarhalvåret men när det blir kallare flyttar husmusen och en del av skogsmössen in i husen. Möss kan lätt ta sig in i hus eftersom de är anpassade till att ta sig in i mycket små hål. En mus kan ta sig in i hål som är 6-7 mm, samma storlek som diametern på en blyertspenna. De kan även klättra upp för lodrätta väggar för att finna hål att ta sig in i värmen.

Husmusen bygger i regel bo i väggarna och man kan ofta höra möss krafsa inne i väggarna. Boet består ofta av tyg, papper eller liknande material. Husmusen förökar sig mycket snabbt, honan kan föda upp till 15 stycken ungar på en gång. Redan efter 3-4 veckor klarar sig ungarna själva och honan är redo föda en ny kull. Dessutom är de ungarna könsmogna efter 3 veckor.

Möss kan gnaga på mycket saker i hemmet så som mattor, trä- och plastsaker, tvål, stearin, kitt mm. Detta gör de inte bara för att finna föda utan även för att behålla den korrekta längden på sina tänder som aldrig slutar växa.

De äter helst frön men de kan även äta all möjlig annan mat. Förpackningar av kartong och liknande material utgör inte något hinder eftersom de lätt kan gnaga sig in till maten.

Första steget för att slippa möss i huset är att förhindra att de kommer in. Det är viktigt att täta hål och springor även om de ser obetydligt små ut. Man kan även hugga ner träd som står mycket nära huset då mössen kan klättra upp för träden och finna vägar in från taket.

Fakta om möss

  • En mus tar sig in genom ett 6–7 mm litet hål. Det är ungefär som diametern på en penna.
  • En mus kan hoppa 30 cm.
  • En mus blir cirka 10 cm, svansen oräknad
  • En mus blir könsmogen efter tre veckor.
  • Ett experiment med 24 möss (12 hanar och 12 honor) medförde att antalet möss blev 2 000 efter åtta månader.
  • En husmus klarar sig utan tillgång till vatten.

Tips för att undvika problem med möss:

  • Täpp till alla platser där råttor och möss kan ta sig in.
  • Se till att dörrar sluter tätt och att det inte finns hål och större sprickor i väggar och golv.
  • Håll uppsikt på vind och i källare. Placera kartonger på hyllor.
  • Låt inte mat ligga framme och var noga med renhållningen.
  • Ställ madrasser och soffdynor på högkant om du stänger sommarstugan för vintern.
  • Förse avloppsbrunnar med rensgaller.
  • Se till att gräset är kortklippt runt huset.
  • Plantera inte buskar och träd nära fasaden.
  • Stapla inte ved eller trädgårdsmöbler som ska vinterförvaras intill fasaden.
  • Håll rent och plocka undan prylar som staplats under altaner och låga balkonger.
  • Undvik att mata fåglar och andra djur under vintertid. Nötter och frön som faller ned på marken drar till sig möss

Om du fått problem med möss inomhus så finns det fyra alternativa metoder för att bli av med dem utöver rekommendationerna ovan, här rangordnade i effektivitet.

1. Skalskydda husgrunden.

Även om möss är fenomenala på att klättra och kan ta sig in praktiskt taget var som helst så är det husgrunden som är enklast för dem att ta sig in och om denna inte är tät så gör man det enkelt för mössen.

Så här kan det se ut i en typisk torpargrund. Leran man använt för att täta mellan stenarna torkar till slut och vittrar sönder. Mössen har inga problem att ta sig in i torpargrunden och därefter in i huset. Mota Olle i grind är det enda som fungerar.

Förr i tiden så tätade man mellan stenarna i torpargrunden med lerputs, snarlik den lera man använder när man lerklinar. När leran torkar så blir den väldigt hård och inte intressant för en mus att gnaga på. I mer modern tid så har man tyvärr tagit detta ett steg längre och använt cement i samma syfte vilket inte är bra för ett gammalt trähus då cementen är för hård och gör att träkonstruktionen inte kan röra sig samt hindrar att luft naturligt kan röra sig under huset och ofta resulterar i rötskador i bottensyllar. Nackdelen med lerputs att den förr eller senare torkar och vittrar sönder vilket gör att man måste underhålla sin grund, men det finns inga underhållsfria hus även om reklamen ofta hävdar det. Att arbeta med lera inte bara kul utan också väldigt förlåtande, vilken lekman som helst lerputsar sin husgrund på ett par timmar utan problem. Om hålen är för stora så petar man in en passande sten precis som när man murar. Kontakta Svenska Byggnadsvårdsföreningen för att hitta leverantörer av lera i ditt närområde.

https://byggnadsvard.se/

Leran har applicerats där möss kan tänkas ta sig in och torkar samt stelnar inom 24 timmar om man gör detta på sommaren, vilket rekommenderas.

2. Musfällor

Den gamla klassiska mus/råttfällan som idag finns i en uppsjö av varianter. Placera fällan i närheten av där du tror att musen tar sig in. Använd med fördel något klibbigt som musen vill ha t ex nougat, Japp eller liknande då du annars med stor sannolikhet kommer att hitta fällan länsad och musen borta. 

På bilden en enklare fälla att aptera men kanske inte lika effektiv som de gamla varianterna.

De gamla klassiska slagfällorna är kanske är de som fungerar bäst, men är också svårast att aptera. Akta fingrarna, det gör väldigt ont om den slår igen på dina fingrar.

3. Gift

Kanske kan vara den metod som fungerar bäst, men som det är viktigast att man är försiktig med då det kan ställa andra problem i närmiljön för barn, husdjur, andra djur och fåglar. Man bör därför använda sig av s.k betesstationer som endast musen kan ta sig in i och som på så sätt skyddar andra djur. Om du inte har tillgång till en sådan se då till att lägga tegelpannor eller liknande över för att göra det svårare för andra djur att ta sig till giftet.

4. Avvisare/Skrämmor


Dessa fungerar som så att de med hjälp av högfrekventa ljudvågor stör mössen och på så sätt gör miljön obehaglig för mössen. Det tränger dock inte igenom väggar och förhindrar bara möss i öppna ytor. Vi människor och även våra husdjur hör inte dessa ljud. Dessa stoppas i eluttaget och kräver därför el. Allt om torps erfarenhet av dessa är att de inte alls fungerar, men det kanske finns andra med bättre erfarenheter.

12 reaktioner till “Möss”

  1. eva ahrneberg Svara

    Ska man stänga ventilations luckorna husgrund på vintern,många tycker olika,även de som har det som expert yrke ? Har anlitat no more som varit dit med gift,tätat runt avlopp under diskbänk där de tros komma upp.Inget hjälper ????

    • Eva L. Svara

      Det är nog bara att be till Gud!
      Man kan också strö enris samt smörja runt tänkbara ingångar med pepparmyntolja som de inte gillar lukten på.

    • Mikael B Svara

      Hej,
      Är det en krypgrund är det av fuktskäl bra att stänga till krypgrunden på vintern.
      Bäst är att stänga till permanent, installera en avfuktare samt täcka marken med plast.
      Hoppas det löst sig med gnagarproblemen!

  2. Eva L. Svara

    Det är nog bara att be till Gud!
    Man kan också strö enris samt smörja runt tänkbara ingångar med pepparmyntolja som de inte gillar lukten på.

    • Peter Olssom Svara

      Hej!
      Jag kan nämna att hos oss i vårt förråd så har mössen alt. råttor byggt ett bo utav silverlökar och annat smått o gott som dem hittat…..

      Hälsningar

      Peter O

  3. M. Qvisti Svara

    Hej!
    När vi fick möss under diskbänken lade jag ut vitlöksklyftor som jag trodde skulle skrämma bort mössen. Men….de åt vitlöksklyftorna och lämnade skalet kvar !!

  4. Elisabeth Svara

    Täta och strö sedan vitpeppar intill där musen varit.
    Jag har använt fogskum som tätning i t.ex. diskbänksskåp. Inga möss har kommit dit efter detta och det är många år sedan jag gjorde det.

    I ett torp som jag var delägare i, strödde vi alltid ut vitpeppar vid golvlisterna runt om i torpet. Vi såg aldrig spår efter möss efter att detta gjorts.

  5. Mikael Hultgren Svara

    Jag klädde in sten och mur delen av grunden med finmaskigt rostfritt ståltrådsnät, så finmaskigt att inte möss kan ta sig igenom 2-3 mm. Detta i kombination med att täta alla andra små hål där panelen började med fogskum gjorde att mössen försvann. Det som var ute kom inte in och de som var innan dog någonstans i isoleringen som förövrigt mest består av torv, detta tror jag var orsaken till att det inte blev någon dålig lukt av de döda mössen. Det är 1 och 1/2 år sedan och fortfarande inga möss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.