Det är nog inte många svenskar som inte känner till Falu Rödfärg. Rödfärgens historik kan spåras ända till 1500-talet och idag är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp och sjöbodar.

Slamfärg är en traditionell färgtyp som i Sverige är mest känd som ”Falurött”. Den är lätt att måla med och lätt att måla om med, då gamla färglager borstas av före ommålning. Det innebär att man har möjlighet att byta kulör från exempelvis rött till gult eller grått. Slamfärg ger träet ett UV-skydd som hindrar solen från att bryta ner ytan samtidigt som man får en helmatt kulör.

Slamfärg fäster på nytt ohyvlat grovsågat trä, timmer, tidigare målad slamfärg, gammalt grovt tryckimpregnerat virke och uttorkade gamla laserade ytor. Linoljan kan förbättra applicering även på vissa hyvlade ytor, spikskallar m.m. Man bör inte måla slamfärg på ytor som utsätts för direkt regn eller långvarig väta t.ex. räcken, överliggare, liggande panel. Kvistar och vissa släta ytor kan vara svåra att få fäste på och kan komma att synas. Normalt får man räkna med att en viss flammighet och kulör-skillnad uppkommer beroende på yttre påverkan av sol, regn, vind mm. Detta kan uppkomma redan efter någon månad. Man ska också tänka på att trä är ett levande material och att slamfärgen inte är det och därför inte klarar stora rörelser utan att ytan spricker upp. Vissa färgsläpp kan förekomma. Slamfärg är en traditionell färgtyp som ger en vacker, rustik och levande yta som man bör ha ett visst tålamod med. Viktigt att tillägga är att slamfärg i ljusare kulörer är generellt mindre tåliga mot nedsmutsning än mörkare kulörer.

Slamfärg måste förvaras frostfritt men ej varmt och håller då ca 10 månader. Vid köldgrader måste färgen skickas med värmetransport för att inte frysa. Har färgen frusit måste den kasseras.

2 reaktioner till “Slamfärg”

  1. Madeleine Svara

    Frusen slamfärg behöver INTE kasseras! Vi kokade vår flera år gamla bortglömda och frusna Falu rödfärg. Fyllde på med lagom mängd vatten och rörde om – färgen blev SOM NY!! Detta är 6 år sedan och husväggen är fortfarande perfekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.