Av Janne Karlsson
Att odla kryddor är bra och därför roligt. Du får fräscha kryddor som kan göra din matlagning mer spännande, din trädgård blir vacker; dels av växterna, dels av alla bin, humlor, fjärilar och andra pollinerande insekter. Och inte nog med det du bidrar till att hålla dessa viktiga pollinerarna vid liv.
Med krydda menar man oftast de växter och växtdelar som innehåller smakämnen. Vanligen utgörs smakämnena av eteriska oljor, men kan också vara hartser eller andra ämnen med stark smak och lukt.
Kryddor har också använts för konservering och som läkemedel. Inom indisk och kinesisk medicin är kryddor mycket vanliga och också inom så kallad alternativ medicin. Många kryddor innehåller antioxidanter, som anses nyttiga. Men det finns inte många vetenskapliga belägg för att kryddor skulle fungera som mediciner.
Kryddor och historia
Man vet att kryddor har använts sedan mer än 6000 år i Europa. Till högkulturerna i Egypten och Mesopotamien (ungefär nuvarande Irak) transporterade karavaner kryddor längs sidenvägen från Asien. Araberna hade länge monopol på handeln med de dyrbara kryddorna: kanel, muskot, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och peppar. Detta monopol skapade inte bara rikedomar utan också makt. Ett av det fjärde korstågets mål var att erövra Konstantinopel för att på så sätt få kontroll över kryddhandeln.
Under 1400-talet ville man hitta bra sjövägar till Indien för att kunna få kontroll över kryddhandeln. Under ett sådant försök upptäcktes Amerika av en slump. När portugiserna lite senare hittade Sydvästpassagen genom att segla runt Afrika kunde de skaffa sig en mycket stor makt över kryddhandeln. Portugisernas makt över kryddorna störtades av holländarna under 1600-talet. Holländarnas makt bröts av det engelska Ostindiska kompaniet i slutet av 1600-talet.
Lite fakta om några importerade kryddor
Curry är ingen krydda, det är en blandning av många olika kryddor. Curry måste innehålla gurkmeja därutöver ingår ett tjugotal andra kryddor. Ordet curry är tamil och betyder kryddad sås. Nu över till rena kryddor.
Ingefära är en av de äldsta kryddorna, den har använts som krydda och som medicin sedan mer än 3000 år. Det är rotstocken som används, antingen river man den torkade rotstocken eller så syltar man den när den är färsk. Det finns visst vetenskapligt belägg för att ingefära är verksam mot illamående
Kanel är också en krydda med långa anor, den har nämnts i skrift i Kina. redan för 4700 år sedan. Det är barken från kanelträd Cinnamon ceylanium, en lagersläkting, som är kryddan. Kanel har använts i Norden sedan 1300-talet.
Kardemumma kryddan är fröhusen från en flerårig kryddlilja. Kardemumma har kallats drottningen av kryddor. Den används i arabisk och asiatisk matlagning och är en viktig ingrediens i många kryddblandningar, till exempel curry. Kardemumma används dessutom för att smaksätta kaffe och i desserter och bakverk.
Kryddpeppar är ett cirka 10 meter högt träd av Myrtensläktet. Frukternas frön används som krydda i mat och bröd. Frukterna skördas omogna och får sedan torka. Jamaica är den största producenten av kryddpeppar. Under Christofer Columbus andra resa till Karibien gjorde han ett strandhugg på Jamaica. Där fann man kryddpepparträd, som man till en början trodde var indiska pepparträd eftersom kryddorna utseendemässigt liknar varandra. I Sverige kallades kryddan, under 1700-talet för peppar, och användes till att gnida in i det salta fläsket för att dölja härsken smak och förlänga hållbarheten. Detta kan ha bidragit till kryddpepparns popularitet i Skandinavien.
Kryddnejlika Är också en myrtenväxt och har inget med nejlikor att göra. De torkade blomknopparna används som krydda. Många stoppar vid julen kryddnejlikor i oskalade apelsiner som de hänger upp och så sprids den distinkta, starka doften. Alla nejlikträdets växtdelar innehåller nejlikolja. Doften från en nejlikplantage kan varma dagar kännas milsvitt.
Peppar förekommer i handeln i tre olika former med samma ursprung. De tre formerna är svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar. Alla är frukter från pepparbusken. Svartpeppar framställs av de halvmogna gröna bären som jäses och torkas. Svartpeppar räknas som ”kungen av kryddor”, framför allt den som odlas i Kerala i Indien. Svartpeppar är den mest använda kryddan i världen. Grönpeppar framställs av de omogna gröna bären och finns i tre former: inlagd i saltlag eller vinäger, lufttorkad och frystorkad. Inlagd grönpeppar används ofta i Europa medan färsk grönpeppar ofta används i Sydostasien bland annat i currypasta. Smaken är syrlig och frisk. Vitpeppar framställs av de rödgula helt mogna bären som befriats från fruktköttet, skalats och torkats. Vitpeppar är starkare men mindre aromatisk än svartpeppar.
Muskot den så kallade muskotnöten, som egentligen är ett frö, kommer från ett 6 – 18 m högt träd som har mörkgröna läderartade ovala blad och små, i klasar sittande gula blommor. När trädets frukt är fullmogen spricker den upp i två delar, och släpper ut ett nötliknande frö. Fröet är omgivet av en flikig mörkorange frömantel som kallas muskotblomma. Både fröet, muskotnöten och frömanteln, muskotblomman används som kryddor. I stora doser är muskot giftigt.
Vanilj Nästan all naturlig vanilj kommer från vaniljorkidén. Vanilj är en klätterväxt som slingrar sig upp för träd eller andra stöd. Den kan växa i skogar eller på plantager. De aromatiska beståndsdelarna finns i frukten. Varje blomma ger högst en frukt, det är den som kallas vaniljstång. Frukten öppnar och tömmer sig om den lämnas kvar på plantan. Den avger då doften av vanilj. I kapseln finns små doftlösa frön. I rätter som tillagas med hel, naturlig vanilj, ser man fröna som små svarta prickar.
Saffran, som kommer från pistillmärken hos krokusarten saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Man måste plocka och rensa minst 100 000–150 000 krokusar för hand, för att erhålla 1 kg torkad saffran. Saffran är känt från 6000 år gamla sumeriska lertavlor och nämns också i Iliaden och Höga Visan i Gamla Testamentet.
Kryddor man själv kan odla
Att odla kryddväxter är lätt eftersom de trivs i vanlig trädgårdsjord och inte har stora krav. I lucker sandblandad jord och i ett varmt och soligt läge utvecklar de den bästa aromen. Kryddväxtplantor som du köpt går bra att plantera ut så fort risken för frost är över. Om du sår kryddväxtfrön ska de placeras precis under ytan i färsk såjord och vattnas försiktigt. Låt jorden torka mellan vattningarna. Ge kryddorna näring gärna i form av hönsgödsel med jämna mellanrum hela säsongen, men gödsla försiktigt så att växterna inte växer för fort för då smakar de mindre.
Fleråriga kryddväxter kan, om läget är gynnsamt, klara sig år efter år. Vänta med att klippa ner dem till de börjar spira igen på våren.
Basilika är lite olyckligt att börja med, man kan odla den på friland i sydligaste Sverige. Men bara om det är en solig och varm sommar och plantorna står i ett vindskyddat läge eftersom stjälkarna är ömtåliga. Det är lättare att odla i kruka inomhus, i växthus eller på balkong/terrass med bra förhållanden. Jorden måste vara näringsrik, fuktig och väldränerad. Basilikan finns i många smakvarianter och med olika färg och form på bladen. Den blir 20–30 cm hög. Man äter basilikan färsk men man kan frysa in den också. Den passar till italienska och asiatiska rätter.
Citronmeliss kallas också för Hjärtansfröjd, eftersom den förr användes som hjärtmedicin. Citronmeliss är en lättodlad perenn växt som trivs bäst i soligt läge. Den drar lätt till sig humlor och bin och både doftar och smakar citron. Kan skördas hela säsongen. Klipp av blad. Höjd: 40–50 cm. Används färsk, torkad eller fryst.
Dill är känd för att vara svår att odla eftersom den är känslig både för torka och för mycket väta. Den ska sås direkt på växtplatsen, som gärna ska vara varm och solig och ha lucker humusrik jord. Man använder både bladdill och krondill. Rekommenderade radavstånd är 30–40 cm för bladdill och 40–50 cm för krondill, Krondillen kan behövas gallras så att det finns plats mellan plantorna så att de kan utvecklas ordentligt. Dill trivs att växa tillsammans med andra växter som sallad, kål eller lökväxter. Man bör inte odla dill längre än 5 år på samma plats eftersom de då kan utsättas för svampsjukdomar.
Gräslök växer vilt på torra platser i sprickor i berghällar. Men det lönar sig bra att odla den i kalk- och näringsrik jord som hålls fuktig. Den är lättodlad, trivs i både ljus och skugga och är flerårig Från det du sår den tar det knappt tre månader innan du kan skörda den, men man kan ju plantera färdiga plantor.Skörda genom att klippa av stråna nere vid basen. Den bildar flera blad vartefter den skördas och dessutom hindras plantan att blomma i förtid. Efter blomningen slutar årets tillväxt. Gräslök självsår sig och du får nya plantor om blommorna får gå i frö.
Oregano/Kungsmynta Kungsmynta, som är det ursprungliga svenska namnet för oregano, växer vild. Underarten som också kallas grekisk Oregano är den vi helst odlar eftersom den har en starkare smak. Oregano är flerårig, lätt att odla och behöver inte vattnas så ofta, den är torktålig och tycker inte om fuktig jord. Den ska helst odlas i soligt läge i kalkhaltig, sandblandad och mullrik jord. När den blommar omsvärmas den av fjärilar, bin och andra pollinerande insekter.
Persilja finns i två varianter bladpersilja, som är slätbladig och den vanliga som är krusbladig. Den slätbladiga är mer smakrik och den krusbladiga anser många vara vackrare. Den bör planteras i soligt läge i väldränerad näringsrik jord och vattnas regelbundet, men för övrigt behöver den inte mycket skötsel. Persiljan är tvåårig och frösår sig lätt om den trivs Låt den gärna blomma, åtminstone till slutet av sommaren, så går den i frö och lever vidare.
Rosmarin är en flerårig halvbuske som är torktålig och solälskande, men den har svårt att klara den svenska vintern. Därför bör man plantera den i en kalkhaltig planteringsjord i en stor väldränerad kruka, som kan tas in över vintern.
Salvia är en flerårig halvbuske som blir 40–50 cm hög som ska växa i ett soligt läge i näringsrik, väldränerad trädgårdsjord. Vattna regelbundet, men låt gärna plantan få torka ut mellan vattningarna.
Om du vill odla din salvia från frö så behöver du förkultivera dem innan de planteras ut. Sätt fröna i såjord, utan att täcka med jord i ljust läge i mitten av mars så att de hinner växa till sig ordentligt. Plantera ut fröna när nattfrosten är över sedan en tid.
Man bör beskära sina salviabuskar varje vår så de blir ungefär 5 cm höga. Då skjuter den gärna nya skott.
Timjan är en, flerårig krydd- och prydnadsväxt som är mycket lättodlad som trivs i en lätt och väldränerad jord, gärna med inblandning av sand. Den kan växa både i trädgården och i stenpartiet eller vara marktäckare. Timjan älskar solsken och ska helst stå i direkt sol. Timjan ska vattnas regelbundet efter utplantering, men sedan tål den att torka ut och kräver inte mycket gödning. Det finns många olika timjansorter med blad i olika former och färger. Många av sorterna blommar med röd- eller blålila blommor under sommaren. Bladens smak varierar från milt eller kryddigt till starkt och aromatiskt.
Fröna tål kyla, så man kan så den redan tidigt på året