Kirskål kan bli upp till 80 cm höga. Genom sina långa rötter blir kirskål lätt ett svårutrotat ogräs, på sina håll rent av invasivt. Kirskål kan bekämpas genom odling av potatis ett eller ett par år på det område, där man vill begränsa kirskålens framfart.

I Sverige är kirskålen begränsad till den sydliga hälften av landet och vanlig i parker och gamla trädgårdar. De växer gärna i skugga med god jord, men klarar sig någorlunda även på soliga områden.

Kirskålen sägs ofta felaktigt ha införts av munkarna under medeltiden. Arkeologiska fynd visar emellertid att den odlades i Sverige redan under förromersk järnålder, långt innan klosterväsendet etablerats i Skandinavien. Munkarna odlade kirskål som läkeört och grönsak.

Även på svenska slott och herrgårdar odlades kirskål som grönsak, och det är därifrån den spritt sig till nuvarande omfattning.

Späda blad kan anrättas som kål eller på samma sätt som spenat till stuvning i omelet. De kan även användas i sallarder och pesto. Stjälkar och äldre blad är beska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.