Av Janne Karlsson

Frön är effektiva spridningsenheter

Fröet består av en grodd, näringsvävnad och ett fröskal. Grodden i sin tur innehåller ett rotanlag, ett anlag för skottet alltså växtens ovanjordiska delar och anlag för hjärtblad. Näringsvävnaden kan vara: stärkelse, fett eller proteiner. Hos vissa frön som till exempel ärtor och valnötter finns mycket näring också i hjärtbladen. De färdiga fröna är inneslutna i olika typer av frukter.

Frön kan dels spridas med vind eller vatten, dels genom att djur äter frukter eller får taggiga frön i pälsen. När frön sprids genom att de äts av djur är det ytterligare ett exempel på vilken effektiv evolutionär kraft samarbete är. Inte nog med att djuret får i sig energi och näring, fröet kommer att hamna på en plats där det åtminstone till en början finns gott om fuktighet, näring och värme.

Frön är inneslutna i olika typer av frukter

Efter blomningen omformas pistillen till en mogen frukt och de övriga delarna av blomman vissnar bort. Det finns dels äkta frukter, de består bara av fruktämnen och frön, och dels skenfrukter som utöver fruktämnet och frön också innehåller andra blomdelar. Fruktens vägg är antingen hård och torr eller mjuk och saftig. Utformningen av frukten gör att frukter har olika namn. Man talar om: nöt, fröhus (kapsel, skida, balja), stenfrukt, och bär.

En nöt är en torr frukt med bara ett frö, exempel på nötter är: ekollon, maskrosfrön och gräsfrön. I botanisk mening är däremot varken kokosnöten, valnöten eller jordnöten nötter (de två första är stenfrukter och jordnöten är en ärtväxt, vars frukter är kapslar).

Med fröhus eller kapsel menar man en torr frukt som innehåller flera frön. Ärtväxternas frukter kallas baljor och korsblommigas skidor.

Stenfrukter är saftiga frukter med ett frö, hit hör till exempel körsbär, plommon och mango. Medan hallon, hjortron och björnbär är exempel på fruktförband av stenfrukter.

Saftiga frukter som innehåller mer än ett frö kallas bär. Exempel på bär är: apelsin, blåbär, banan, tomat, gurka och papaya.

Slutligen följer några exempel på skenfrukter: äpple, ananas, jordgubbe och nypon.

Äppelfrukten beskrivs så här i Nordisk Familjebok (1894) ”skenfrukt, hvars köttiga massa utgöres af de fem blomfoderbladen. Dessa hafva sammanvuxit med hvarandra och med de läderartade eller pergamentshårda fruktbladen, som bilda de egentliga frögömmena inuti den av fodret uppkomna köttiga massan…”

Nypon är en fruktsamling omsluten av en flaskformigt uppsvälld del av blomaxeln.

Ananas är ett fruktförband som består av många köttiga blommor.

Jordgubben är också ett fruktförband med små gula nötter på den saftiga och uppsvällda blombotten.

IMG
Blott Sverige svenska krusbär har

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.