I dagens moderna värld så är det få som vet vad pappspänning är, men från senare delen av 1800-talet och fram till andra världskriget så var det en vanlig teknik för att åstadkomma en slät yta på en ojämn yta. Ytan var allt som oftast en timmervägg eller en lerklinad yta. När väggen sedan var pappspänd så kunde man därefter tapetsera den eller måla den. Pappspänning utfördes förr av målare men det är få som behärskar tekniken idag trots att den är förhållandevis enkel även för en lekman. Varför har då denna gamla och beprövade teknik försvunnit? Som i så många andra fall så har nya metoder och material som treetex, masonit och porösa skivor utvecklats och sedan applicerats i våra gamla hus, nästan aldrig till fördel för husen varken byggnadsvårdsmässigt eller estetiskt.

Timmervägg efter att spik och annat som sticker ut avlägsnats.

Fördelarna med att pappspänna är att pappen ger en rörlighet i väggtimret över tid utan att pappen spricker eller blir bucklig. Utöver detta så blir väggytan levande genom att den ser helt slät och rak ut framifrån men följer timmerväggens form när man ser den från sidan. För den byggnadsvårdsintresserade så är det ett måste om man vill tapetsera, vilket dock kan ställa till det för om det kan vara svårt att välja vilken kulör av linoljefärg, limfärg och äggoljetempera etc. man vill ha på en vägg så är det en baggis jämfört med att välja tapeter.

Den första våden på plats. Man börjar precis som när man tapetserar vid ett fönster. Här passade våden precis in mellan fönster och vägg så någon skarvspänning behövdes inte. Överbliven papp skärs bort med fördel när det torkat. När våden är nyuppsatt så kan det kännas tveksamt att pappen ska spännas och bli slät men låt den vara ett dygn och du kommer att bli förvånad.

Spännpapp är ett billigt material och lätt att underhålla, problemet är dock att dagens papp ofta innehåller returpapper med ett kortfibrigt innehåll, vilket gör att den inte tål att sträckas eller blötas utan att först grundmålas med ett tunt lager oljefärg. Gysinge har tagit fram en papp som är förmålad på insidan vilket gör att den tål att både spännas och vätas vilket är en förutsättning för att resultatet ska bli bra. Använder du den som takpapp innebär det dessutom att du bara behöver stryka den en gång för att färgen ska bli täckande.

https://www.gysinge.com/products/352/sp%C3%A4nnpapp-rulle-28-m

Det är svårt att få det helt rakt i gamla hus där räta vinklar lyser med sin frånvaro, men det gör inget så länge klister och täckremsor är tillräckligt breda.

Principen med att pappspänna tak är detsamma som med väggar men kräver att man är minst 2 st som hjälps åt.

Gysinge har färdiga hörn som underlättar för att få skarpa hörn när man pappspänner, i annat fall blir hörnen gärna runda.

Vad bör man tänka på?

  • Det kommer att bli ett mycket roligare projekt och ett bättre resultat om ni är 2 st
  • Skydda golvet, gärna med mjölkpapp eller liknande
  • Se till att ni har ett tillräckligt stort arbetsbord, typ tapetserarbord eller en rejäl skiva så att ni kan jobba med hela våden
  • Testa gärna att sätta upp en våd för att få in tekniken, du kommer då antagligen att göra de mest vanliga felen. Räkna med att behöva ta bort och göra om det, men denna gång blir det mycket bättre
  • Klappa ut våden hela tiden när du spikar ut så undviker du bubblor
  • Snåla inte med spiken
  • Undvik att vädra samt mycket värme i rummet, det är viktigt att inte våderna torkar för snabbt
  • Det kan se ut som att våden aldrig kommer sträckas ut och bli slät men det kan ta upp till 24 timmar för våden att torka/sträckas

Vad behöver man?

Det är få byggnadsvårdsbutiker som har allt som behövs för att kunna pappspänna men på bl a Gysinge Byggnadsvård finns det mesta.

  • Spännpapp på rulle  
  • Pappspik  (åtgång omkring 0,5 kilo till 25 kvadratmeter spännpapp)
  • Nubbremsor  
  • Tapetpapper (oplastat, ej förlimmat tapetpapper går bra att använda till torremsor och klisterremsor)   
  • Torremsor (cirka 10 centimeter breda, rivs till på plats, av oplastat tapetpapper)
  • Klisterremsor (cirka 20 centimeter breda, rivs till på plats, av samma sorts tapetpapper som torremsorna)
Slutresultatet, nu är det bara att bestämma sig för om det ska målas eller tapetseras.

Så hur gör man?

Det är många moment att pappspänna ett rum, men det är inte speciellt svårt när man väl fått in tekniken.

Se pdf:er om hur man går tillväga nedan:

https://www.slojdochbyggnadsvard.se/siteassets/sob/pappspanning.pdf

En reaktion till “Pappspänning”

  1. Cecilia Göransson Svara

    Är det svårare att tapetsera på spännpapp än på gips? Tar det längre tid o varför i så fall? Vad ska man tänka på? Är vissa tapettyper svårare än andra? Man bör väl vara försiktig med tapetkniven?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.