Jordkällare

På många ställen i våra skogar och vår landsbygd kan man finna övergivna och raserade jordkällare. När stenvalvet i jordkällaren fallit in i jordkällaren är det ofta för sent att rädda den då det idag finns få med det kunnande som krävs samt att det blir väldigt dyrt då det är ett digert arbete att sätta om ett jordkällarvalv. Det kallades förr för ett domedagsverk att bygga en jordkällare och var mycket arbetskraftsintensivt.

Så om du har en gammal jordkällare – ta hand om den, och om du har en som behöver renoveras kan du här ta reda på hur du går tillväga. Gör en kulturgärning samt få en perfekt kyl, eller kanske vinkällare, som inte på något sätt belastar miljön.

Renovera jordkällare

Om valvet inte fallit in så går det ofta att rädda jordkällaren utan att det ska behöva bli ett allt för stort projekt. Om jordkällaren fått stå ounderhållen under en längre tid så har jordlagret som ligger på jordkällaren sannolikt regnat bort över tid vilket gjort att valvkonstruktionen riskerar att falla ihop. Dörrar och dörrkarmar om de finns kvar har sannolikt ruttnat och måste bytas ut.

Det kan kännas som ett hopplöst projekt att få ordning på sin jordkällare men så länge valvkonstruktionen fortfarande är sund så går det att med förhållandevis små medel att få tillbaka funktion i sin jordkällare.

Läs mer om ett utmärkt exempel på renovering av en jordkällare nedan.

Renovering av jordkällare

Mer information

För mer information om jordkällare så ladda ned denna utmärkta skrift från Länsstyrelsen i Västra Götalands Län.

Ta hand om din jordkällare