Av Janne Karlsson

När man på ett enkelt sätt vill förklara hur vi människor förökar oss – alltså hur barn blir till– talar man om blommor och bin. Men blommornas sätt att föröka sig är mycket mer invecklat än vårt – och binas också för den delen, men det talar vi inte om här.

Men först en beskrivning av växtens delar: rot, stam och blad. Roten suger upp vatten och näringsämnen, stammen transporterar vatten och näringsämnen från roten till bladen men också socker från bladen till växtens övriga delar. Bladens huvudsakliga uppgift är att fotosyntetisera, alltså bilda socker av luftens koldioxid och vatten från marken. Denna energikrävande process drivs med solljus som energikälla. Vid bladens fotosyntes bildas syrgas som en biprodukt. Syrgas reagerar lätt med andra ämnen och är därför en farlig förening. Men syrgasen är ju också en förutsättning för att vi finns och kan andas.

 

Inte alla blad fotosyntetiserar, några blad är specialiserade för andra uppgifter. Blomman består bland annat av; kronblad, ståndare och pistiller, som alla är specialiserade för blommans förökning.

Kronbladen är ofta vackert färgade vilket visar insekter att blomman är värd att besöka, den bjuder på nektar och/eller pollenkorn.

Ståndarna producerar pollenkorn, som kan sägas vara blivande frilevande hanliga könsorgan.

Pistiller är blommans kvinnliga könsorgan. Pistillens nedre del är förtjockad och den kallas fruktämnet och innehåller fröämnena. När växten har befruktats så bildar fruktämnet en frukt, som innehåller ett eller flera frön. Pistillens övre del är klibbig och ofta utformad så att den lätt kan ta emot pollenkorn. Denna övre del kallas märket och sitter ofta på ett smalt skaft, som kallas stift.

Befruktningen

När pollenkornen är mogna behöver de spridas till en annan blomma av samma art. Spridningen kan ske med hjälp av vind eller genom att någon flyttar dem till den nya blomman. De som flyttar pollen från blomma till blomma kan vara fåglar eller fladdermöss men de vanligaste transportörerna är insekter, framförallt fjärilar, bin och humlor. När vinden sprider pollen är det slumpen som avgör om ett pollenkorn hamnar på en blomma av samma art. När en insekt eller annan levande varelse sprider pollen är sannolikheten mycket större att pollenkornet hamnar på rätt blommas märke. De som transporterar pollenkornen får mat av växterna och växterna får en säker förökning. Samarbete är en lika effektiv evolutionär drivkraft som konkurrens.

När pollenkornet hamnat på rätt märke så sätter det igång att växa, först växer en slang ner genom pistillen tills den når fröämnet. Inuti fröämnet finns ägget och något som kallas frövita. I pollenslangen vandrar två spermier ner. Den ena spermien befruktar ägget och den andra frövitan. De befruktade delarna utvecklas till fröet. Det befruktade ägget är anlaget till den nya växten och frövitan dess näring.

Nu är befruktningen klar sen återstår bildningen av frukten och fröspridningen: Men det berättar vi om en annan gång.

39 reaktioner till “Hur blommor förökar sig”

  1. robert Svara

    Det var snällt av dig att skriva detta. jag blev väldigt glad av att läsa detta :)!

  2. HEJ Svara

    Denna artikeln fick mig att förstå mycket om mitt framgående prov som jag har snart. Jag hade ingen aning vad befruktning var innan jag läste i denna sidan. Tack för hjälpen !

  3. Ahmet Moufid Svara

    WALLA MAMMAS DÖD JA FICK E PÅ MITT PROV BÄSTA SIDAN EY ALDRIG FÅTT GODKÄNT PÅ 6 MÅNADER OCH DEN HÄR SIDAN HJÄPLTE MIG MAMMA E STOLT WALLAH FEST NUE!

  4. Lol Svara

    Alltså du hjälpte mig as mycket imon är det prov jag vet att du kommer inte att se min kommentar med jag vill ändå skriva det omg hoppas att jag blir den första i hela klassen

  5. En lärare som bedömer rättvist Svara

    Det bävar bra att du skrev om befruktningen, men du struntade i det viktiga. Som betyg får du ett D då du inte välutvecklade dina resonemang kring befruktningen. För att nå ett C så krävs det att du förklarar mer av bildningen av frukten och fröspridningen. Och ett A, ja du… Det blir inte så lätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.