Rörspis

Rörspisen brukar kallas för fattigmanskakelugn och saknar kakel på utsidan. Rörspisen är istället putsad, men invändigt har den samma samma rörsystem som kakelugnen där rökgaserna leds upp och ner i ugnen. Rörspisar uppfördes i stor utstäckning på den svenska landsbygen under 1800-talet och var vanlig fram till början av 1900-talet.

En rörspis kan vara minst lika ståtlig som en kakelugn! På bilden ovan en nymålad rörspis med kalkfärg. Den stora öppningen gör att rök oundvikligen ryker in ibland, speciellt i början innan elden tagit fart, och missfärgar rörspisen. Antingen så låter man det vara, putsar upp rörspisen ibland eller sätter en kåpa i öppningen för att göra den lite mindre och göra det lättare för röken att gå upp i murstocken.

 

En rörspis muras med tegel av lerbruk och slätputsas på utsidan med kalkputs eller lerbruk och ser ut som en kakelugn med samma form och spisluckor av järn. De har ofta små runda luckor, sotluckor, längst ned på sidorna, eller längst upp, på spisen. Vanligtvis målas rörspisar med limfärg men kan med fördel målas med kalkfärg, men räkna med många strykningar(8-9 st). De äldsta rörspisarnas eldstad var ofta stor och öppen, men allteftersom tiden gick blev öppningen mindre och fick enkla järnluckor.

Att elda i en rörspis

En rörspis tar precis som en kakelugn tid att värma upp och ett vanligt förekommande problem är att man efter en stund känner på spisen som då är kall och så eldar man ännu mer. Man riskerar då att ugnen överhettas och därmed spricker. Det är viktigt att låta värmen komma ut i teglet vilket tar ett par timmar.

Börja med att lägga en grund bestående av papper och späntade stickor. Lägg sedan ved på grunden luftigt eller ställ dem lutande. Öppna spjället full och tänd brasan. Om du har luckor stäng dessa och öppna dragluckorna. När elden brinner som det ska skjut in spjället för långsammare förbränning, om det ryker in öppna spjället något. Använd gärna björkved som brinner bra och inte ger gnistor som granved. Skjut aldrig in spjället helt förrän glöden falnat då det annars kan spridas koloxid i huset som är giftigt.

Renovera en rörspis

En rörspis kan inte demonteras som en kakelugn, man måste mura upp den på nytt. Något man får göra om en rörspis blir utbränd. Det som händer då är att rök läcker ut ur rörspisen vilket beror på att lerbruket förlorat sin elasticitet. Vanliga problem med rörspisar är stenar som spruckit, vilket är lätt att åtgärda med färdigblandad lera som säljs av kakelugnsmakare. Det är också vanligt att man kan behöva mura om delar av rörspisen, kontakta en murare för denna typ av arbeten. Ytliga skador lagas med lerbruk eller kalkbruk och vill man förbättra färgen så pröva att borta med en hård borste i annat fall lägg på ett par ytterligare lager av limfärg eller kalkfärg.

6 svar på ”Rörspis”

 1. Jag har varit kakelugnsmakare i 40 år, murat ett femtiotal rörspisar, bla. 2 stycken åt mig själv,
  som jag har haft som mina huvudsakliga värmekällor i 25 år utan problem.
  Att en rörspis spricker, beror på att den är felgjord. Du kan kleta på hur mycket bruk som helst och det kan bli snyggt, tills du börjar elda, då kommer sprickan tillbaks omgående.
  Björkvedens goda rykte är helt obefogat. Den enda fördelen med björkved är att många tycker den är estetiskt tilltalande. Björkved är mycket dyrare än blandved, mycket jobbigare
  att klyva, har inte mer energi per kilo än något annat träslag, torkar långsammare än många andra träslag och nävern är en stor orsak till sot i kanalerna. Vad som är viktigare än träslaget,
  är fukthalten. Skaffa en fuktmätare.
  Fukthalten i veden SKA inte över stiga 20%. Eldar du med sur ved, ryker det lättare in, sämre förbränning, massor av sot, dålig effekt och inte bra för miljön.
  Det gamla talesättet gäller fortfarande. 50% maskinen och 50% maskinisten.

  1. Hej – läser ditt inlägg när jag letar efter erfarenhet av rörspisar. Hyr ett hus på Mörkö utanför Järna – Sörmland, och behöver råd om hur husets två rörspisar skall underhållas. Nu är dom spruckna och en är målad med plastfärg – illa! Kan du hjälpa? Var finns du?
   Sigge

  2. Jag är dansk och har ett litet torp i Sverige. Jag har några frågor om en rörspis: Ytan på min rörspis är nästan silkesmatt, inte grov som med kalk. Kan det vara limfärg? Kan du måla med kalk ovanpå limfärg? Hur mycket sand ska blandas i leran för lerbruk – 30%?
   Detta är en Google-översättning – hoppas att det kan förstås

   1. Det låter som limfärg men för att veta säker kan du blöta färgen lite. Limfärg blir kladdig och går att tvätta bort. Vi skulle inte måla med kalkfärg på någon annan färg. Har du otur kan det ju vara någon typ av plastfärg och då är det bäst att knacka/skrapa bort färgen och putsa om ytan.
    Vad gäller lerbruk köpte vi färdigblandad lera. Recept på lerblandning finns t ex på http://www.gysinge.com blandningen skiljer lite beroende på om det är grovputsen eller finputsen. Lycka till!

   2. Hej.
    Enligt gammal tradition så målades spisarna med kalkfärg, det är ren kalk och vanligt ren vatten som påföres i ett 10-tal omgångar. Det tar lång tid så man får inte ha bråttom. Ytan påförs som sagt lite kalkslam varje gång den strykes med kalkslammet, de sista 2-3 strykningarna görs med vattnet som står över kalken i hinken när ”färgen” fått vila, detta gör att kalkfärgen får en skyddande yta, slutprodukten blir en len och vacker yta.
    Med vänlig hälsning, Max Hellström

 2. Hej
  Ni som har erfarenhet av att bygga rörspisar putsad med kalkbruk kanske vet om det fungerar att även använda kalkbruk vid murningen eller om det är ett måste att använda lerbruk. Min erfarenhet av lerbruket när jag bygger kakelugnar är att man är begränsad gällande antal skift och torktid. Men då tillkommer momentet att sätta tegelsten i kaklen som inte finns vid murning av rörspis. Kalkbruket är enklare att mura med än lera men på denna hemsida rekommenderas lerbruk. Är det p g a större risk för sprickbildning vid användning av kalkbruk i stället för lerbruk? Jag tänker kombinera rörspisen med en bakugn och en vedspis i samma murstock (fast i rummet på andra sidan). Bakugnar murar man ju traditionellt med kalkbruk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.