Rörspis

Rörspisen brukar kallas för fattigmanskakelugn och saknar kakel på utsidan. Rörspisen är istället putsad, men invändigt har den samma samma rörsystem som kakelugnen där rökgaserna leds upp och ner i ugnen. Rörspisar uppfördes i stor utstäckning på den svenska landsbygen under 1800-talet och var vanlig fram till början av 1900-talet.

En rörspis muras med tegel av lerbruk och slätputsas på utsidan med kalkputs eller lerbruk och ser ut som en kakelugn med samma form och spisluckor av järn. De har ofta små runda luckor, sotluckor, längst ned på sidorna, eller längst upp, på spisen. Vanligtvis målas rörspisar med limfärg men kan med fördel målas med kalkfärg, men räkna med många strykningar(8-9 st). De äldsta rörspisarnas eldstad var ofta stor och öppen, men allteftersom tiden gick blev öppningen mindre och fick enkla järnluckor.

Att elda i en rörspis

En rörspis tar precis som en kakelugn tid att värma upp och ett vanligt förekommande problem är att man efter en stund känner på spisen som då är kall och så eldar man ännu mer. Man riskerar då att ugnen överhettas och därmed spricker. Det är viktigt att låta värmen komma ut i teglet vilket tar ett par timmar.

Börja med att lägga en grund bestående av papper och späntade stickor. Lägg sedan ved på grunden luftigt eller ställ dem lutande. Öppna spjället full och tänd brasan. Om du har luckor stäng dessa och öppna dragluckorna. När elden brinner som det ska skjut in spjället för långsammare förbränning, om det ryker in öppna spjället något. Använd gärna björkved som brinner bra och inte ger gnistor som granved. Skjut aldrig in spjället helt förrän glöden falnat då det annars kan spridas koloxid i huset som är giftigt.

Renovera en rörspis

En rörspis kan inte demonteras som en kakelugn, man måste mura upp den på nytt. Något man får göra om en rörspis blir utbränd. Det som händer då är att rök läcker ut ur rörspis vilket beror på att lerbruket förlorat sin elasticitet. Vanliga problem med rörspisar är stenar som spruckit, vilket är lätt att åtgärda med färdigblandad lera som säljs av kakelugnsmakar. Det är också vanligt att man kan behöva mura om delar av rörspisen, kontakta en murare för denna typ av arbeten. Ytliga skador lagas med lerbruk eller kalkbruk och vill man förbättra färgen så pröva att borta med en hård borste i annat fall lägg på ett par ytterligare lager av limfärg eller kalkfärg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.