Välkommen till Allt om Torp

Allt om torp är en hemsida för dig som har ett torp eller som överväger att köpa ett.

Du finner här förhoppningsvis svar på dina frågor och funderingar runt allt som har med torp och torparliv att göra samt har möjlighet att bidra med just dina erfarenheter till alla andra medtorpare där ute.

Torp var under medeltiden ett avskilt beläget nybygge, i regel en via hemmansklyvning utflyttad bosättning från en större gård eller en by. Senare blev det en icke skattelagd mindre gård som arrenderades av torparen, brukaren, mot dagsverksplikter och andra skyldigheter, vars avtal reglerades i ett så kallat torparkontrakt.

Ordet ”torp” är besläktat med tyskans Dorf och holländskans dorp, vilket betyder by. Otaliga ortnamn innehåller än idag ordet torp som ibland kan härledas till en vikingatida eller medeltida nyodling. Efterleder som –rup, –orp och –arp är andra synonyma former.

När Gustav Vasa på 1500-talet införde skattskyldighet för alla jordegendomar skapades olika ”skatteklasser” omräknat efter markens storlek i mantal. Gårdar som var mindre än lägsta mantalsklassen, men ändå inte så små att de blev helt skattefria, klassades då som torp och fick betala 1/4 av full skatt. I början av 1600-talet förekom det att vanliga soldater som utmärkt sej i kriget fick ett litet hemman på skogen med äganderätt som pension. Historien om dessa hemman blev senare omtvistad då näraliggande bruk hävdade, att de var de rätta ägarna till marken, och att den före detta soldatens ättlingar endast var vanliga torpare och inte hemmansägare.

Under 1600-talet kom beteckningen torp alltmer att användas om små jordbruk som ingick i en mer omfattande jordegendom vid större gårdar, herrgårdar, eller i statsägd mark; Kronans mark med så kallade kronotorp, vilka brukades av andra personer än markägaren. Brukaren, kallad torpare, betalade då ”hyra” till ägaren i form av dagsverken. Torparna hade som icke markägare ingen representation på sockenstämman. I Bergslagen var torpare skyldiga att leverera träkol till det bruk som ägde torpet. Mot slutet av 1800-talet minskade antalet torp drastiskt; från cirka 100 000 år 1850 till drygt hälften 1910, och betalning genom dagsverken ersattes med kontant betalning i arrende. Genom lagar 1907-1909 likställdes dagsverkesbetalning med kontanta löner varmed torparens ställning stärktes. Många torp friköptes av sina torpare och blev då egna fastigheter.

Genom en lag 1943 förbjöds dagsverksarbeten. Ordet torp miste därmed sin betydelse som arrendeform och idag används det mest om en liten, äldre stuga på landsbygden som ofta är en sommarstuga. Ibland används begreppet torp även om stora mangårdsbyggnader, vilket i regel beror på att där ursprungligen varit ett vanligt litet torp, som sedermera gjort en lång klassresa.

Allt om torp rekommenderar

Litet Bräckjärn

Vid renovering av gamla hus används ett bräckjärn(kofot) flitigt för allehanda uppgifter. Men visste du att det finns små bräckjärn som kommer åt på alla de ställen där det inte finns en chans att komma åt med ett normalstort bräckjärn. Finns nog inget verktyg i verktygslådan som man får mer verktyg för pengarna än ett litet bräckjärn.

Pris: ca 50-100 kr

Giraffslip

Om du någonsin gett dig på att slipa stora ytor väggar eller tak så är en giraffslip något att fundera på. De bättre märkena kan kosta rätt mycket pengar, men du sparar väldigt mycket tid och andrahanssvärdet är bra. Utöver det stora sliphuvudet så är fördelen att du kan koppla in den till en grovdammsugare som suger upp det mesta av slipdammet. Det ska dock tilläggas att en giraffslip ändå väger en del och att du kan se fram emot många timmars hårt arbete till trots.

Pris: ca 5 000-25 000kr

Röjsåg

En röjsåg används för att röja skogar, buskar och undervegetation. Du kör med snöre för lättare undervegetation samt finlira i trädgården, med klingorna för buskar och sly. Ingen med hus utanför stan klarar sig utan en röjsåg. Det är som att vara utan gräsklippare. För att kunna hålla naturen stången runt ägorna så krävs det en. Det finns många märken men Alltomtorps favorit är Jonsered. Det finns många modeller att välja på, allt från enklare till proffsmodeller.

www.jonsered.se

Pris: ca 5 000 – 15 000

Byggnadens hantverk – renovera jordkällare

20160904_140515

Förr i tiden så hade nästan alla torp en jordkällare i anslutning till fastigheten där torparna kunde förvara mat och dylikt. Idag så har många av dessa jordkällare tyvärr förfallit då man i modern tid inte tagit hand om dessa mycket användbara konstruktioner. Om du har en jordkällare som sett sina bästa dagar så kan Allt om torp varmt rekommendera Byggnadens Hantverk. De gjorde underverk med vår jordkällare.

http://www.byggnadenshantverk.se/

Speedheater

Att skrapa bort stora ytor färg från t ex en veranda eller ett stort antal fönster är väldigt arbetsamt och tidskrävande. Utan någon form av hjälp för att få färgen att släppa så kommer du ångra dig att du någonsin gav dig på det. En speedheater är ett mycket bra verktyg vid denna typ av projekt och fungerar som så att den värmer upp en ”stor” yta med infraröd värme och på så sätt får färgen att släppa. Du kan sedan hyfsat enkelt skrapa bort färgen till något som liknar trärent. De är dyra i förhållande till en värmepistol, men du kommer inte att ångra ett köp. De går även att hyra i byggnadsvårdsbutiker.

Nu finns även Speedheater Cobra ett lättare och smidigare alternativ där det kan vara svårt att komma åt som på trappor, dörrar, fönster, möbler med mera.

Pris:

Speedheater Standard – ca 5 000 kr
Speedheater Cobra – ca 3 000 kr

www.speedheater.se

Byggnadsställning i aluminium

3X6

Om du planerar att spendera semestern på en 6 meters stege skrapandes och målandes så tänk om och köp istället en byggnadsställning i aluminium. Ställningen på bilden är 3 meter bred och ger en arbetshöjd på 6 meter. Fullt tillräckligt för de flesta torp. Den lätta vikten gör att ställningen enkelt kan flyttas när en del är klar och de ställbara fötterna möjliggör stabilisering trots ojämnt underlag. 10 års garanti samt klassad och godkänd av SP & arbetsmiljöverket.

Pris: ca 10 000 kr

www.stallning.se

BBX-Bryggan

20160813_161328

Många gamla torp ligger nära en sjö men det är inte alltid så lätt att ta sig dit eller att bygga och underhålla en brygga över tid. BBX-Bryggan är ett bra alternativ för dig som inte vill spendera halva semestern på att bygga en egen brygga.

Bryggan består av moduler som man själv kan sätta ihop på ett par timmar för att skapa sin ideala båt eller badbrygga. Den lätta aluminiumkonstruktionen ger dig också möjlighet att själv ta upp bryggan när badsäsongen är över och förvara den på säkert avstånd från höststormar och vinterisar.

Prisexpempel: 5×2 meters brygga ca 27 000 kr

www.bbxbryggan.se

Toaletthuset Gudrun

Det är inte lätt att hitta en bra dasslösning när ens gamla dass håller på att falla samman. Dass är inte direkt en produkt som många tillverkare saluför. Om du lyckas hitta något så är det någon modellsats variant som är mer eller mindre hopplös att sätta ihop och som inte alls uppfyller de krav man kan ha idag på dassyta, värme, vatten och el.

Men så finns det Gudrun. Ett charmigt dass som kommer nyckelfärdigt med alla de bekvämligheter som en modern torpare behöver.

Pris: ca 39 000 kr

www.alotra.se

Rejmyre Smedja

micke

Som torpare är man van vid att det i dagens moderna samhälle med standarmått på allting kan vara svårt att hitta bra lösningar för oss med gamla hus. Varför inte låta en professionell smed smida det du behöver i enlighet med de mått du tillhandahåller. Det kan vara allt från bruksföremål till konstsmidesföremål. Kanske en eldhund till din rörspis, gångjärn till din grind, eller till och med en yxa att hugga ved med.

Rejmyre Smedja hittar du i anslutning till Rejmyre Glasbruk och du finner där en genuin smedja i bruksmiljö med oklanderlig service och känsla för smideshantverket. Du kan också lära dig att smida, prisexempel:

1 heldag               3 000:-/grupp + 150:- material/person(Rekommenderat antal, max 6 personer.)

www.rejmyresmedja.se

Falu Rödfärg

Rod-10-l-300x253

Inget slår orginalet! Efter att ha spenderat en hel sommar med att måla med linoljefärg så är det en dröm att måla med falu röd.

Falu Rödfärg är en slamfärg, en av Sveriges äldsta och mest använda färgtyper. Färgen ger ett öppet skikt som låter träet andas – den släpper in väta, men tillåter den lika snabbt att dunsta igen. Detta minimerar risken för röta. Falu Rödfärg finns i olika kulörer med de röda är de som används mest. Idag så har den ljusröda blivit allt mer populär, en något ljusare och varmare kulör, den vanligaste nyansen på 1700-talet.

Slamfärg ska strykas rikligt och gamla trähus kan behöva två strykningar så räkna med att det kommer att gå åt många burkar…

Pris:

Röd – ca 600 kr för 10 liter
Ljusröd – ca 800 kr för 10 liter

Svenska Aero-bilder AB

För alla de av er som köpt ett gammalt torp, men inte har någon dokumentation från förr som t ex bilder på fastigheten så finns det nu hjälp. Svenska Aero-bilder AB har över 5 miljoner flygfoton så långt bak i tiden som 1950 i sitt arkiv så ditt drömställe finns med stor sannolikhet dokumenterat hos dem. Via deras enkla site www.hittaflygbild.nu kan du se ifall ditt torp redan finns digitaliserat, men misströsta inte om du inte hittar det utan kontakta dem för en kostnadsfri förfrågan och djupsökning i arkiven.

120x120

Gränsfors, stor klyvyxa


För alla er torpare som aldrig skulle åka till macken för att köpa ved utan hellre hugger er egen ved själv så finns det inget svenskt alternativ till en gränsfors yxa. En yxa för klyvning av alla typer av ved. Huvudets konkava form ger bra klyvegenskaper. Yxan är med skaft 70 cm lång och väger 2,4 kg. Skaftskydd av stål och eggskydd av läder. Skaftet av hickory har räfflor för ett bra grepp.

Gränsfors smeder smider yxor med sådan precision att ingen efterbearbetning behövs, det som skiljer Gränsfors Yxor från andra industritillverkade yxor. Gränsfors lämnar en garanti på 20 år på sina yxor och du finner initalerna av just din smed i yxhuvudet.

www.gransfors.com

Historiska kartor – Lantmäteriet

I lantmäteriets digitala arkiv finns mer än en miljon historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628. Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk.

Med hjälp av funktionen historiska kartor kan du söka i denna databas och förhoppningsvis finna gamla kartor(ekonomiska kartor, generalstabskartor etc) över just ditt torp och hur det såg ut för hundratals år sedan. Det är gratis att titta på kartorna, men om du vill köpa dem för utskrift så kostar det, ca priser nedan:

Utskriven karta – 300-500 kr beroende på storlek
Digital karta(jpeg) – 150 kr

https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/Historiska-kartor/

Boken ”Ved” av Lars Mytting

Ved : allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ

Allt du någonsin velat veta om ved från huggning och torkning till stapling och eldning hittar du i Lars Myttnings utmärkta bok. Ett måste i torparbiblioteket.

Pris: ca 200 kr

Universalklippare med teleskopskaft från Fiskars

fiskars

Med hjälp av detta verktyg kommer du åt merparten av de grenar som du stört dig på utan att behöva plocka fram stegen. Med en räckvidd på 6 m och justerbar klippvinkel så öppnar du upp bland träden i närområdet.

Pris: ca 1000 kr