En husgrund ska ge husstommen ett plant och stadigt underlag samt se till att fukt från marken ej kommer in i huset. Ett hus grundläggning anpassas efter markförhållanden och hustyp. Till exempel så skiljer sig grunden på ett timmerhus från ett stenhus då grunden för ett stenhus måste kunna bära stenhusets större tyngd. Ett stenhus grund är därför mer känslig för sättningar än ett timmerhus.

Förr i tiden så visste man att man bör bygga ett hus på en plats som är högt och torrt belägen. På så sätt räckte det med att uppföra timmerhuset på knutstenar eller hörnstenar som placerades direkt under knutarna på byggnaden för att virket inte skulle komma i kontakt med marken.

Men saker och ting förändras över tid och marknivån runt husgrunden höjs allteftersom genom förmultnade växter, avfall och utfyllnader. Vanligt förekommande bland gamla torp är att grunden är helt överväxt och bottenstockar ligger i direktkontakt med marken med fuktskador som konsekvens. Om det gått för långt måste man byta hela stocken men det kan räcka med att såga bort delar av det skadade virket och sätt dit nytt friskt virke.

Det är klokt att sänka marknivån runt huset om träet riskerar att komma i kontakt med marken, man brukar rekommendera 15-20 cm mellan trävirke och mark. Det är också klokt att undvika alltför tät vegetation som t ex fuktbindande buskar intill husväggen om man vill undvika mögel och rötskador.

Det är grundläggande att kontrollera att det är torrt runt huset. Observera huset när det regnar, rinner vattnet från hängrännor åt rätt håll, leds det bort från huset. Finns det frånfall, att marken har en lutning från grunden så att vattnet leds bort.

Krypgrund

Torpargrund

 

En reaktion till “Grund”

  1. Hosting Svara

    I uthus och bodar kan du hitta allt fran gamla grindar och dorrar till fonster och las som tidigare agare sparat vid renoveringar. Ta hand om taket Taket ar generellt det forsta du bor se over for att slippa fuktskador inne i huset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.