Fram till mitten av 1800-talet lagades mat i Sverige fortfarande i stor utsträckning över öppen eld. När vedspisen kom så revolutionerade den matlagningen, det blev enklare och renare att arbeta i köket, sotet försvann och man kunde baka i bakugnen. Vedspisen har en sinnrik konstruktion där rökgaserna från elden går ett varv runt ugnen genom ett antal olika stora passager innan de går ut i skorstenen. Det är dessa varma gaser som värmer upp spisen.

Stora tillverkare av vedspisar i Sverigen var Husqvarna vapenfabrik, Norrahammars bruk, Ankarsrums bruk, Näfveqvarns bruk och Klafreströms bruk. Dock tillverkade de flesta järnbruk i Sverige vedspisar och det är inte ovanligt att hitta vedspisar och bakugnar från det lokala järnbruket i torp över hela Sverige.

 

En reaktion till “Vedspis”

  1. Hosting Svara

    Sommarhuset har nu fatt ett helt nytt utseende och har blivit parets fristad dit de aker sa ofta de bara kan. Nya fonster ar insatta, en utbyggnad med stora fonster ar byggd och tva kaminer och vedspis har installerat. Allt har de gjort med forsiktighet for att behalla kanslan i huset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.