Efter 10 år som ägare till gamla hus och tusentals arbetstimmar bakom oss känner vi bakom alltomtorp att vi med visst fog kan uttycka vår åsikt i detta ämne. Vi har renoverat tak och fönster, skrapat och målat med linoljefärg, drevat och tjärat samt rivit och byggt. Allt har vi inte gjort själva, utan fått hjälp av duktiga yrkesmän. Vi har dock varit med i alla moment och lärt oss mycket om vad byggnadsvård egentligen är och vi hoppas att här kunna förmedla det till andra med samma intresse. Det finns tusen åsikter om vad som är byggnadsvård men i grund och botten så handlar det om att se till att taket är tätt, regn och fukt leds bort från huset och underhålla alla de delar som huset består av på bästa sätt. Endast på detta sätt så vårdar du din byggnad. Det spelar ingen roll om det är ett litet torp, ett slott eller ett arkitektritat hus i storstan.

3 reaktioner till “Byggnadsvård”

 1. Tomas Carlson Svara

  Jag har hållit på med byggnadsvård i många år med blandanat lercline på olika underlag i gamla hus och funnit att det är ett fantastiskt material som är underskattat pga okunskap. Läste eran artikel som var mycket bra.

  • Doktorn InläggsförfattareSvara

   Tack! Lerklining är verkligen en metod som ligger i tiden om vi ska kunna leva mer hållbart och inte belasta vårt klimat mer än nödvändigt. Vi hoppas att fler vågar pröva något ”gammalt” som inte bara fungerar utan i många avseenden är överlägset alla moderna material som används idag…

 2. Paul Svara

  Hej.
  Vi har köpt ett gammalt torp som har lertegelväggar. När vi tog bort en bit panel på utsidan så ser vi att det är bränd tegel bakom. På insidan är det lertegel, puts och sen tretex.

  Vi har försökt att läsa oss till hur man skall isolera för att på sikt kunna flytta dit permanent.
  Vi vill behålla så mycket som möjligt av de gamla men samtidigt kunna vara där när det är vinter.
  Vet du hur man ska ta sig an detta eller vem man kan vända sig till för tips och råd. Vi har förstått att man ska inte använda ”ny” teknik, eller har vi kanske missförstått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.