Brännässlan (Urtica dioica) är en art i familjen nässelväxer och arten är allmän över hela Nordeuropa, men förekommer även på andra håll i världen. Brännässlan är flerårig och kan bli upp till en meter hög och växer vild över hela landet.
Brännässlor är nog mest kända för att de bränns eller ger ”nässelutslag” Den smärta som uppstår vid beröring av en brännässla börjar avta efter runt 5 minuter. Efter cirka 15 minuter är i normalfallet smärtan helt borta men klåda och irritation kan förekomma i över tolv timmar till efter beröring.
I en trädgård kan brännässlor bli ett stort problem då de sprider sig med långa rotutlöpare och kväver andra örter. Jordskiktet är vanligtvis bart under ett nässelstånd. Samtidigt är det en indikation på att jorden är näringsrik jord, för nässlor trivs där kvävehalten är hög. De växer gärna vid komposthögar, där den gott kan få vara kvar för brännässlor är också en nyttoväxt och lockar till sig fjärilar. Faktum är att många fjärilsarter, speciellt nässelfjärilen, är beroende av nässlor för sin överlevnad.
Brännässlans späda vårskotten kan skördas till föda och man kan t ex göra nässelsoppa av dem. De har en smak som påminner om spenat och gurka sedan de kokats. De är rika på vitamin A, vitamin C samt mineralerna järn, kalium, mangan och kalcium.
Brännässlor kan också med fördel användas som gödning för andra växter. Du fyller en hink med brännässlor (går utmärkt med äldre plantor) och fyll sedan upp hinken med vatten samt täck med lock. Låt sedan denna hink stå i runt 1-3 veckor. Då bör nässlorna brutits ner till en brun sörja och stinka rätt rejält. Sila sedan bort nässlorna och du kan använd en del nässelvatten till 10 delar vatten som gödning.