Av gammal tradition har man i Sverige använt fönster med två glasrutor. Ifall huset är byggt före 1920 så har fönstren vanligtvis dubbla enkelbågar där den yttre bågen öppnas utåt. De inre bågarna är lösa och används enbart under vinterhalvåret då de sätts in på fönstrets insida för att minska draget. De inre bågarna, fönstren, tätas inifrån med klisterremsor av papper för att kondens inte skall komma in. Ofta läggs mossa eller fönstervadd läggs nertill mellan bågarna i samband med att de klistras igen för vintern. Vadden suger upp fukt och hjälper till att isolera, men den primära uppgiften kan nog anses vara dekorativ och många lägger torkade växter ovanpå vadden.

Ifall huset är byggt efter 1920 så har fönstren har man vanligtvis använt sig av kopplade fönster. På kopplade fönster så är ytterbågen och innerbågen är ihopkopplade till en enhet. Man kan dela fönstren för tvätt, men man kan inte ta isär dem helt.

Förr valde man virket till fönstersnickerierna med omsorg och det bästa virket sattes i bottenstyckena eftersom dessa utsätts mest för väder och vind. Gamla fönster har därför vanligtvis mycket bättre virkeskvalitet än nyare och de flesta kan räddas även om de kan se illa åtgångna ut.

Det antas idag att moderna fönster är mer energisparande och man byter därför ofta ut sina gamla fönster, detta är inte korrekt. Forskning på området visar att de äldsta fönstren, med sin breda luftspalt, har bättre isoleringsvärden än moderna treglasfönster.

På hösten tar man fram sina gamla innanfönster, lägger vadd mellan fönstren och om det behövs kilar fast(att spika en liten spik eller liknande är vanligt) fönstret så att det inte kan falla utåt. Man klistrar sedan för skarvarna med fönsterremsor. Klipp till en lämplig längd av remsan och dra sedan remsan i en skål med kallt vatten. Tryck fast och rätta till remsan samt dra bort överflödigt vatten och låt sedan remsan torka. Fönstret är nu tätt och isolerar utmärkt mot kyla. Lossnar remsorna beror det på att bågen eller karmen är smutsig och när remsorna ska bort så blötläggs de ordentligt med en trasa för att sedan dra bort dem.

Har man inga innanfönster så finns det fönsterhantverkare som kan bygga måttbeställda sådana. En temporär lösning är att dra ner en rullgardin nattetid.

En reaktion till “Om gamla fönster”

  1. Virtual Private Server Svara

    I uthus och bodar kan du hitta allt fran gamla grindar och dorrar till fonster och las som tidigare agare sparat vid renoveringar. Ta hand om taket Taket ar generellt det forsta du bor se over for att slippa fuktskador inne i huset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.