En öppen spis är en fast eldstad med öppning ut i murstocken och upp till skorstenen. Den öppna spisen har under lång tid varit den vanligaste värmekällan i våra gamla hus och även in i modern tid. För de högre stånden fanns det alternativ från 1700-tal och framåt som kakelugnar och rörspisar, men torparen fick oftast nöja sig med en öppen spis.
En öppen spisen är inte speciellt ekonomisk att elda i och tillför enligt beräkningar +-10% värme i en fastighet och den kan även transportera ut värme genom den öppna vägen upp till skorstenen. Efterhand ersattes den öppna spisen med modernare kaminer och kakelugnar och har idag nästan försvunnit.
![](https://i0.wp.com/media.alltomtorp.se/2020/12/kamin_öppen-spis-2.jpg?resize=674%2C898)
För att öka effektiviteten i öppen spis så finns det anordningar så som termatorn, som består av stålplåtar som den öppna spisen är klädd med invändigt. Stålplåtarna ligger i dubbla skikt med luftspalt mellan. När man eldar i den öppna spisen blir termatorns plåtstomme varm, varvid luft strömmar in genom luftintag i termatorns botten och ut genom luftutsläpp i termatorns överkant. Ofta finns även stålrör från den bakre luftspalten, till öppna spisens framkant. Dessa rör passerar därmed rökgaskanalen, vilket ytterligare absorberar värme. En termator ger snabbt värme i rummet, men bibehåller inte värmen särskilt länge efter att elden falnat. Om luftintaget till termatorns botten är kopplad till ett angränsande rum kan man få luftcirkulation i huset, då kalluften tas från annat rum och strömmar ut som varm luft i det rum där termatorn (öppna spisen) finns.