Drevning är en metod att med drevjärn/rabb och träklubba driva in drevgarn mellan bordgångar och däcksplankor i en karavellbyggd båt eller ett träfartyg, i syfte att täta mellanrummen. Drevning förekommer även vid husbyggande och används vid montering av fönster och dörrar i byggnader samt vid byggande av knuttimrade hus.

Idag så drevar man moderna hus vid behov med drivremsor av mineralull, lin eller cellulosafiber. Vid den tidigare drevningen av byggandet av knuttimrade hus så användes husmossa eller drevgarn av lin, antingen lindrev eller tjärdrev, som drevade/rabbades mellan varje stockvarv. Syftet var att det précis som båtarna att det skulle bli tätt mellan stockvarven.

Med drevjärnet/rabben slår man in drevet mellan stockarna för att täta och beroende på hur stort mellanrummet är mellan stockarna så kan man sedan dreva/rabba med tvårabb, trerabb, fyrrabb(siffran anger storleken på rabbjärnet) etc. Man kan också rabba för att jämna till drevet då det lätt blir ojämnt med ett drevjärn. Som klubba används med fördel en gummi eller träklubba men hammare fungerar också i nödfall.

För en timmerhusägare så är det desto viktigare att dreva ordentligt då småfåglar gärna använder lindrev, och även tjärdrev, för att bygga sin bon. Desto hårdare drevat lindrevet är desto svårare är det för småfåglarna att picka bort det. Vanligtvis målar man efter att man drevat, med t ex slamfärg, och det minskar fåglarnas intresse radikalt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.