Förr i tiden var man mer försiktigt med att ta upp fönster i gamla hus främst på grund av att glas var dyrt och att varje fönster innebar ett hål i värme skalskyddet som timmerkonstruktionen gav. Idag så har vi andra möjligheter till uppvärmning än tidigare generationer även om det kan vara nog så dyrt med ett specialanpassat fönster i samma dimensioner som byggnadens andra fönster med t ex munblåst glas.
Varför ska man då ta upp ett nytt fönster i ett gammalt hus? Bra fråga, svaret är väl egentligen att man kanske inte ska det. Men gamla hus byggdes ofta med framsidan i söderläge och baksidan av huset i norrläge, det fanns alltså ingen anledning att ha ett fönster i norrläge med tanke på värmeekonomin. Detta innebär dock att många rum blir väldigt mörka med ljusinsläpp från enbart ett eller två håll. Det kan av den anledningen vara värt att överväga. Med ljusinsläpp från två eller tre håll så blir det ett helt annat rum.
Viktigt att tänka på innan man börja såga i timmerstommen med motorsågen är huruvida man vill att fönstret ligga i linje med eventuella andra fönster utvändigt eller invändigt samt om det är viktigare att det t ex centreras invändigt på väggen inifrån eller utifrån. Det är osannolikt att båda målen går att uppnå. Det kommer antagligen att se märkligt ut utifrån om fönstret inte ligger i linje med övriga fönster utifrån så det rekommenderas att göra på sättet.
Det är viktigt att inte såga för mycket av timmerstockarna för det går inte att göra ett sånt här ingrepp ogjort. Om fönsteröppningen blir för stor så går det att kila fönsteröppningen på plats men det kan bli svårt att få den i linje med övriga fönsteröppningar utifrån. Tips är att hellre såga lite mindre och korrigera allt eftersom.
Den här typen av projekt är kanske inget som en lekman ger sig på, men som tur är så finns det allt fler duktiga hantverkare med rätt utbildning att tillgå i och med att intresset för byggnadsvård ökar. Kontakta Svenska Byggnadsvårdsföreningen för att hitta hantverkare med byggnadsvårdsinriktning i ditt närområde.
När väl öppningen är klar så kilas fönstret på plats och tätas ordentligt med lindrev. Fönsterfoder utvändigt och invändigt täcker den kilade och lindrevade ytan. Även här är det viktigt att räkna och mäta ordentligt så att det inte blir några synliga glapp.
En duktig fönsterhantverkare är guld värd, att kunna tillverka en replika av andra liknande fönster med samma profiler, spröjs och foder hör inte till vanligheten i dag. Men som tur är så lever hantverket kvar och sannolikt så finns det kompetens att tillgå i din närhet, sen om de vill ta jobbet beror på dig och vad du är villig att betala för det. Du kan så klart gå ned på byggmax och köpa ett par fönster som håller i 20 år, men om du vill tänka på miljön och investera för barn och barnbarn så kommer det att kosta mer.
Kontakta Svenska byggnadsvårdsföreningen om du har svårt att hitta en hantverkare som kan hjälpa dig.