Hjort och rådjur blir allt vanligare i stora delar av Sverige även nära våra städer och i våra villa trädgårdar. Det ställer till det för de som odlar då de kan äta upp nästan allt i din trädgård och det som de inte äter upp istället trampas ned i jakten på det de är ute efter just då.

Det enda som säkert kan skydda dina planteringar är att inhägna dem, något man med fördel gör med t ex Allox rådjursnät ett tunt, svart, starkt nät i höjder på 1,5-2,0 m som du spänner upp i stolpar. Den tunna svarta färgen gör att den smälter in hyfsat fint i omgivningen. Om du har problem med hjort rekommenderas en höjd på 2 m, för rådjur kan det räcka med 1,5 m.

allox

Det finns dock några växter som brukar få vara i fred i stor utsträckning antagligen för att de inte smakar gott för hjortdjuren och som man kan ha utanför eventuella inhägnader, se nedan:

  • Lavendel
  • Pioner
  • Rhododendron
  • De flesta kryddväxterna

Tips på ytterligare växter tas tacksamt emot!

Trico Garden

Trico garden är en ny produkt går att spruta på växterna och som bygger på att fårull fungerar som skydd för att växter inte ska bli betade av klövvilt såsom rådjur, hjort och älg. Det visar sig att vissa fetter och fettsyror som finns i fårtalg fungerar frånstötande på djuren. Vilt såsom rådjur, hjort och älg reagerar på lukt och smak och undviker därmed att beta på växten.

Produkten är kravmärkt, läs mer på Trico Garden

En reaktion till “Hjort och rådjur”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.