Vildsvin är sociala djur och lever i flockar, oftast några honor med sina ungar. Hanarna lever ensamma och är välkomna i hjorden endast i parningstider som pågår från oktober till januari.Efter en dräktighetstid på ca 115 dagar föder honan 5-6 kultingar (ibland 8-9, väldigt sällan upp till 15) i en grop. Hur ofta suggan blir dräktig beror till stor del på tillgång på föda och hur klimatet ser ut. I områden med gynnsamma föutsättningar kan en sugga få två kullar/år, vanligast är dock en årlig födsel kring mars månad.
Då nya kultingarna föds lämnar de ettåriga hanarna flocken för att bilda en egen galthjord där de sedan lever i max två år. Efter detta skiljs de åt och svinen går över till att leva ensamma livet ut. Detta med undantag för parningsperioderna då de tillfälligt lever ihop med en annan flock, dock underlägsen ledarsuggan som styr sin flock.
Vildsvinet är normalt nattaktivt, men kan om det lever ostört vara aktivt och leta föda även på dagen. Ofta tar det sin daglega i en tät granplantering eller i våtmarker i närheten av odlad mark. I regel är vildsvinet extremt skyggt men det går inte att uttala sig globalt om detta, då vildsvin även omfattar förvildade tamgrisar eller vildsvin med stor del tamgrisgener, vilka är mycket mindre skygga för människan.
Vad äter vildsvin
Vildsvin är allätare, men 90 % av deras föda består av vegetabilier. När de letar föda gräver de med trynet i marken och ”bökar” upp jorden, ofta efter ek- och bokollon som är favoritmaten. Annan föda är majs, ärtor, potatis och spannmål, mask, möss, orm, rötter, bär och svamp. De äter också vattenväxter, as och ibland sopor.
Läs mer om vildsvin via länken nedan:
http://www.jagareforbundet.se/Viltet/ViltVetande/Artpresentationer/Vildsvin/
Skydda sig
En vildsvinsflock kan förstöra hela din trädgård på ett par timmar, med gräsmattan uppgrävd som av en grävmaskin som följd. Har du problem med vildsvin i ditt område så är det enda säkra sättet att skydda sig att hängna in trädgården/tomten med elstängsel. Många kombinerar elstängslet med gärsgård(snyggare än ett elstängsel) i de mer publika delarna av tomten/trädgården och elstängsel i de mindre visuella.
Att sätta upp gärsgård runt sin tomt kan bli väldigt dyrt.
Som sammantr ffandet visar r vildsvin vanliga i Soten s, vilket ven syns i olycksstatistiken i stort.