För att få ett bra resultat av sin målning så är förarbetet viktigt. Man kan på många gamla byggnader se att man strukit på lager efter lager av alla möjliga olika färgtyper och att slutresultatet idag är en tjock hinna av färg utan liv och som tar dör på träets livslängd.

20120711_193302

Enda sättet att komma till rätta med detta, tyvärr då det ofta innebär väldigt mycket arbete, är att skrapa bort alla gamla färglager och börja om från början. Utan rätt verktyg är detta ingen rolig upplevelse och att torrskrapa en veranda eller ett antal breda knutbrädor kan få vem som helst att ge upp.

Bästa sättet att få bort färglager är att på olika sätt värma upp färgen innan man skrapar utan. För små ytor används med fördel en varmluftspistol, för stora ytor en Speedheater.

speedheater

Värm upp ytan tills färgen börjar att bubbla och skrapa sedan bort färgen. Var dock försiktigt så att inte träet tar eld. Ju mer trären, dvs. ju mindre färg som finns kvar och ju mer du ser av träet, desto bättre resultat när du sedan målar. Det kan vara svårt att med skrapan få bort merparten av färgen, detta kan dock lösas genom att slipa ytan efteråt med en bra slipmaskin. Dels för att få bort så mycket som möjligt av färgen, dels för att få ytan så jämn som möjligt efter skrapandet. Sandpappra slutligen ytan för hand med ett fint sandpapper för få ytan så fin som möjligt.

20120711_193042

När skrapandet är klart så måla gärna ytan med linoljeimpregnering innan du börjar med att stryka på det första lagret linoljefärg. Linoljeimpregnering är kallpressad rå linolja. Som träskydd tränger linoljeimpregneringen in mycket bra i virket, expanderar under torkningen och hindrar vatteninträngning.

Alternativa behandlingar med lack eller plastfärg ger bara ett mer eller mindre långlivat ytskydd – när småskador uppstår finns inget djupskydd mot röta. Som jämförelse kan nämnas att ”moderna” träskydd ofta har betydligt större molekyler än linolja och därför inte alls tränger in på samma sätt i träet.

För de flesta träytor så låter man linoljeimpregneringen sugas in i träet och ”torka” i en 20-30 minuter. Därefter kan man torka av ev. linoljerester med en trasa, men ibland kan träet vara så torrt att flera strykningar inte gör något. Skölj trasan med linolja i vatten innan du slänger den då den annars kan antändas.

En reaktion till “Förberedande arbete – linoljefärg”

  1. Hosting Svara

    En tumregel i dessa sammanhang ar att mals med samma slags farg som huset malats med tidigare. Sannolikheten ar stor att ditt hus ar malat med linoljefarg fran borjan och nar du sager att fargen kritar blir det annu mer sannolikt. All farg som inte sitter fast maste bort innan du malar om. Detta kollar du bast genom att borsta av hela fasaden med stalborste eller annan grov borste sa att du far med dig allt lost sittande farg. Ar det linoljefarg som sitter idag kan du lugnt mala direkt pa den gamla fargen. Ar det en annan slags farg gar det ocksa bra att mala direkt pa men kolla innan sa att traet ar ok undertill om det ar sa att det suttit platsfarg och tappt till. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.