Många av våra gamla hus har genom åren förändrats och inte alltid till det bättre. Det gäller ofta inte minst gamla innertak. Allt eftersom tiden gått och huset ofta satt sig så har det gamla innertaket börjat bågna för att till slut bågna så mycket så att isoleringen börjat trilla ut genom gliporna i takbrädorna. Tidigare generationer har ofta löst det genom att klistra eller spika pappersremsor i gliporna för att förhindra detta samt pappspänna taket. I modern tid har man ofta istället för att lösa problemet valt att montera upp ett ytterligare innertak då detta är avsevärt enklare än att lösa grundproblemet.

På bilden det gamla orginaltaket efter att innertaket av gipsskivor tagits bort. Taket bågnar rejält och bös faller ned ur sprickorna. Ett försök gjordes att stötta upp taket och försöka spika upp det bättre men misslyckades.

Om man tagit ned ett gammalt tak i syfte att sätta upp det igen så kan man förstå varför man när möjligheten fanns satte dit ett nytt av gipskivor eller liknande. Det finns nog få moment inom byggnadsvården som är lika otäcka och som att ta ned ett gammalt tak. Det kan dessutom vara farligt då en 5-6 m lång och 15-20 cm tjock takbräda väger säkert 50-60 kg och är inget man vill ha i huvudet. Takbrädorna kan sitta väldigt löst, en anledning till att de bågnar, och stå därför inte under när du med kofot eller liknande lossar dem. Använd hjälm!

Det första takbrädorna har tagits ned och hela huset är fullt med koldamm från kolstubbet som man isolerat taket med, vanligt förr. I det här fallet så var huset mer eller mindre tömt innan, i annat fall så hade nog det mesta blivit förstört i hela huset då koldammet tränger in överallt när det faller ned även på övervåningen i gamla hus.

Det är också av största vikt att man använder andningsmask och glasögon för att inte andas in hälsovådliga material. Trots detta så kommer koldammet att tränga in överallt och människor med astma och liknande bör definitivt inte ge sig på ett sånt här projekt.

De tre första takbrädorna är nere och det värsta av kolstubbet borta, nu är det bara 25 brädor till och resten av kolstubbet, många kubikmeter kvar! Det finns sugbilar att hyra men till avsevärd kostnad och kan vara svårt att tillgå på otillgängliga platser. Stöttorna är för att säkerställa att takbrädor inte rasar ned under arbetets gång.

Det är av yttersta vikt att hålla koll på vilken takbräda som ska vara var och åt vilket håll, speciellt när man jobbar med takbrädor 6 m långa och 40-50 kg tunga. Det kan ta en hel dag att bara få in och ut dem utan att ha sönder något annat som fönster och liknande.

Alla takbrädor är nu nedplockade och man nu se anledningen till varför taket bågnade. Taket spikades ursprungligen upp på timmerstockarna med 2 meters mellanrum. Efter ett par hundra år så kommer taket därför oundvikligen att börja bågna. Som tur var så reglades golvet på övervåningen upp vid ett senare tillfälle och möjligheten fanns därför att sala ned dessa reglar och spika upp det gamla taket med 1 meters mellanrum.

Se till att numrera alla takbrädorna från en långsida samt notera vilken kortsida den ska ligga mot. Om det blir fel här så har man en monumental uppgift framför sig att lista ut vilken takbräda som ska sitta var om man har ett 30-tal takbrädor som man bara kan fixera på plats genom att spika eller skruva fast och blir det fel så är det bara att plocka ned allt igen.

Om taket varit pappspänt eller att man bara pappspänt glipor för att förhindra bös från att trilla ned så har man ännu en diger uppgift framför sig att ta bort all nubb spik. Det man behöver är ett litet bräckjärn och en hammare. Om du inte får tag i nubben enbart med bräckjärnet så hamra in bräckjärnet i rätt vinkel.

Takbrädorna kan se väldigt sjaviga ut och man kan tvivla på slutresultatet, men oftast så är det bara ett par hundra års smuts och tvivelaktiga renoveringar som behöver avlägsnas. Under allt smuts etc. så finner man allt som oftast en takbräda av yppersta kvalitet om inte det på något sätt kommit in vatten i huskonstruktionen och orsakat fuktskador.

Det var vanligt att man målade taken förr med limfärg, vilket är enkelt att ta bort med ljummet vatten och en diskborste och/eller en tvättsvamp.

Att hantera takbrädorna i rummet de är avsedda att sitta i är mer eller mindre ohanterbart och om man inte har ytterligare stora rum, lador eller liknande så är ett tips att köpa ett partytält tillräckligt stort för att kunna hantera dimensionerna på takbrädorna. Att få upp ett innertak på ett rätt sätt tar tid och man kan inte räkna med att bra väder ett par dagar räcker och man vill ha så lite fukt som möjligt i takbrädorna innan de ska tillbaka in i huset.

Alla reglar är nu salade i rätt höjd och isoleringen är på plats. Idag använder man lasermätare för att få exakta mått men förr spände man snören vågrätt och lodrätt för att få det i nivå. I gamla hus där inget är rakt så är den gamla metoden att föredra.

När alla takbrädor är iordninggjorda och innan man börjar med att spika upp dem så bör man isolera taket. Dels för att värmen inte bara ska stiga upp på i det här fallet övervåningen utan också av akustiska skäl. Att isolera med kolstubb är självklart inte ett alternativ, de visste oftast vad de höll på med förr men de hade ett begränsat utbud av material att tillgå. Så är det inte idag, vi kan välja mellan bra och dåliga material. Dåliga material är billigare och bra material dyrare, tyvärr!

Urspungligen så låg takbrädan på den efter takbrädorna utformade taklisten fastspikad i väggen. För att ytterligare säkra upp att taket inte ska bågna så har en regel till satts upp på kortsidan för att kunna spika fast takbrädan.

Naturlig träfiberisolering är att rekommendera om man vill ha ett naturligt isoleringsmaterial. Lätt att jobba med och man behöver inte handskar och skyddsmask för att få det på plats, vilket egentligen säger allt! Skär ut lite större bitar än vad som behövs och tryck sedan in dessa på plats så att de sitter kvar av sig själva. Sedan är det bara att börja spika takbrädorna på plats. Det är nu det är viktigt att man märkt upp takbrädorna rätt och att man börjar i rätt ända.

En taklyft är ett måste om man ska få ett gammalt tak på plats igen. Den håller takbrädan på plats utan att man behöver lyfta den, och ger möjligheten att verkligen passa in den. Kostar inte många hundralappar att hyra en vecka eller två.

Det är omöjligt att sätta upp ett gammalt nedtaget tak perfekt efter ett par hundra år och huset satt sig. Men det går att få det det bra mycket bättre än det var innan och definitivt bättre än med ett gipstak eller liknande. Det kan också ge rummet en avsevärt högre takhöjd vilket kan vara värdefullt i gamla hus.

Det var vanligt förr med locktak med två raka takbrädor och en lockbräda i mitten med profil. Takbrädorna hyvlades på plats och var måttanpassat för just det rummet. Ett otroligt hantverk, men det kan vara lite svårt att få ihop det på slutet då det är svårt att exakt veta hur mycket marginal varje lockbräda överlappat de raka takbrädorna. Någon mm här och där kan bli mycket på slutet.

Så vad spikar man upp ett gammalt tak med? Antingen handsmidd spik eller klippspik. Att få tag i tillräckligt mycket handsmidd spik för att spika upp ett 40-50 kvm stort tak kan vara svårt och kostsamt då handsmidd spik av förklarliga skäl är dyrare än klippspik. I det här fallet använda 3 tums klippspik och det gick åt över 300 st för att få taket plats. Att hamra klippspik är ingen lek och speciellt inte om man ska hamra in dem i ett tak så räkna med att få ont i armar och nacke!

Taket är äntligen på plats. Nu ska bara taklister urskålade för det nyuppsatta taket tillverkas och taket målas. Då taket nu är uppreglat ordentligt så fyller inte den urskålade taklisten samma funktion som tidigare när takbrädorna vilade på den.

Om det blir för jobbigt så fundera på att förborra men inte så stort, den handsmidda spiken eller klippspiken nyper nog ändå och gör det hela lite lättare.

Fördelen med handsmidd och klippt spik är att de går att dra ut utan virket spricker samtidigt som att spiken sitter ordentligt fast. Med takbrädor som väger 50-60 kg så vill man vara säker på att de sitter kvar och inte trillar ned!

De urskålade taklisterna efter att taket satts upp igen är nu på plats. De gamla taklisterna gick inte att använda då taket inte satts upp exakt som tidigare och nya kortsida lister som följer lockbrädorna tillverkats för hand. På långsidorna räcker det med en rak list.

Så nu slutligen till frågan om man ska måla taket eller låta det vara som det är? Ja, det är upp till var och en. Det som talar för är att den högsta prioriteten förr var att bibehålla värmen i huset de kalla årstiderna och rummen var därför inte så stora och med få fönster med ljusinsläpp. Idag har vi inte samma problem och vill gärna ha så mycket ljus som möjligt speciellt de mörka årstiderna.

Det viktiga är att om man vill måla använder en färg som är naturlig och bra för huset och inomhusmiljön. Det som var vanligast förr var limfärg eller linoljefärg. Fördelen med limfärg att den lätt går att ta bort och appliceras på nytt, vilket kan ha varit vettigt när man eldade stora delar av året och rök oundvikligen kom in i rummet och färgade taket. Men det är svårt att bortse från den känslan som linoljefärgen ger och om man känner att man orkar efter att plockat ned och satt upp ett gammalt tak och är sugen på att måla det 3-4 gånger så kommer man att bli rikligt belönad!

Taket är strykt för fjärde gången med vit linoljefärg från Gysinge och nu får det vara bra. Det hade kanske blivit lite bättre med en femte strykning, men som synes så är det lite annat som behövs göras klart också…

En rekommendation är att måla ett gammalt tak med en matt linoljefärg och inte en blank, matt färg ger en behaglig yta och reflekterar inte lika mycket ljus som en blank variant. Man vill ju helst inte ha den den där effekten man kan få med vita utomhus möbler som man knappt kan se på i solljus utan att bli bländad. Om man lagt så mycket jobb som ovan på sitt fina nya/gamla tak så vill man gärna undvika att dra en massa el för belysning i taket och det blir ofta inte bra i rum med låg takhöjd annat än över ett matbord eller liknande.

Vardagsrummet är nu klart och ger en varm och mysig känsla med äggoljetemperan på de lerklinade väggarna och linoljefärgen i taket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.